ΔΙΕΘΝΗ

Αρνείται να συζητήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα το Ιράν

αρνείται-να-συζητήσει-το-βαλλιστικό-τ-205828

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του χαιρέτισε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα «πολλά θέματα» που πρέπει να αποσαφηνιστούν όσον αφορά την πιθανή στρατιωτική του διάσταση.

«Υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ Τέρο Βαρτζοράντα, επιστρέφοντας στη Βιένη ύστερα πό συνομιλίες που είχε το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη.

«Η πρόοδος ήταν καλή και τώρα συζητούμε το θέμα της στρατιωτικής διάστασης», δήλωσε ο Φινλανδός Βαρτζοράντα στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν σημείωσαν νέα πρόοδο στις συνομιλίες τους χθες, με την Τεχεράνη να δεσμεύεται να εφαρμόσει ως τις 15 Μαΐου «επτά πρακτικά μέτρα» για να να καταστήσει πιο διαφανές το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η νέα συμφωνία, η οποία επετεύχθη χθες, αναφέρεται για πρώτη φορά στη στρατιωτική διάσταση του ιρανικού προγράμματος.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επισκέφθηκαν το Ιράν το Σαββατοκύριακο για να διαπιστώσουν εάν η Τεχεράνη σεβάστηκε τις δεσμεύσεις που έλαβε κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν σήμερα τα ιρανικά ΜΜΕ, ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν θα αρνηθεί να συζητήσει το βαλλιτιστικό πρόγραμμά του κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Επισημαίνω στην αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και στα άλλα μέλη της ομάδας 5+1 ότι τα θέματα που αφορούν την άμυνα του Ιράν δεν είναι προς διαπραγμάτευση και ότι στις διαπραγματεύσεις, εκτός του πυρηνικού ζητήματος, δε θα συζητήσουμε άλλα θέματα», τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου