ΔΙΕΘΝΗ

«Πρότυπο συνεργασίας η σχέση ΗΠΑ και Γαλλίας» λένε Ομπάμα και Ολάντ

πρότυπο-συνεργασίας-η-σχέση-ηπα-και-γ-205746

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζουν την «ολοένα και πιο στενή σύμπραξη» των δύο χωρών τους «πρότυπο διεθνούς συνεργασίας» σε κοινό τους άρθρο τους που δημοσιεύεται εν όψει της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στην Ουάσινγκτον.

«Ριζωμένη σε μια φιλία άνω των δύο αιώνων, η ολοένα και πιο στενή σύμπραξή μας αποτελεί ένα πρότυπο διεθνούς συνεργασίας» γράφουν στο κοινό τους άρθρο με τίτλο «Μια μεταμορφωμένη συμμαχία» που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ημέρα της επίσκεψης, σε Washington Post και Le Monde.

«Περισσότερο απ’ ό,τι αλλού, η νέα σύμπραξή μας βρίσκει ίσως την πιο ορατή έκφρασή της στην Αφρική» σημειώνουν οι Ολάντ και Ομπάμα, οι οποίοι επικαλούνται το Μαλί, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, «όλη την ήπειρο, από τη Σενεγάλη ως τη Σομαλία».

Οι δύο πρόεδροι απευθύνουν επίσης στο άρθρο τους κοινή έκκληση υπέρ μιας φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα.

«Ενώ προετοιμάζουμε τη Διάσκεψη για το κλίμα που πρόκειται να διεξαχθεί τον ερχόμενο χρόνο στο Παρίσι, συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην αναζήτηση μιας φιλόδοξης και συνολικής παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση με συγκεκριμένα μέτρα των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» γράφουν οι δύο πρόεδροι.

Ο 59χρονος Ολάντ, ο οποίος χώρισε πρόσφατα από τη σύντροφό του έπειτα από την αποκάλυψη σχέσης του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ, φτάνει μόνος του στις ΗΠΑ για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Προηγούμενο ανάλογο παράδειγμα υπήρξε μόλις το 2007, όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε παραθέσει επίσημο δείπνο στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικοολά Σαρκοζί. Ο Σαρκοζί είχε μόλις χωρίσει από τη σύζυγό του, τη Σεσιλιά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου