ΔΙΕΘΝΗ

Καζακστάν: Θέλει να μπει στο χάρτη των πλουσίων κόβοντας το «-σταν»

καζακστάν-θέλει-να-μπει-στο-χάρτη-των-π-202422

Την πρόθεσή του να κόψει την κατάληξη «-σταν» από το Καζακστάν, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, για να ξεχωρίσει την αλματωδώς αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του από την υπόλοιπη κεντρική Ασία, όπου τα άλλα κράτη με την κατάληξη «σταν» είναι τα περισσότερα βυθισμένα στη φτώχεια.

Ένατη σε έκταση μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, αλλά με πληθυσμό μόλις 17 εκατομμύρια κατοίκους, το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη μετασοβιετική περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ορυκτό πλούτο της χώρας μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ωστόσο αξιωματούχοι του Καζακστάν λένε πως η μεγάλη αυτή χώρα, γεμάτη στέπες και βουνά, εξακολουθεί να είναι λίγο μόνο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την πετρελαϊκή πρωτεύουσα της χώρας, το Ατιράου στο δυτικό Καζακστάν, δήλωσε πως ένα νέο όνομα όπως «Καζάκ Ελί», το οποίο σημαίνει «η Γη των Καζάκων», θα προσελκύει περισσότερο την προσοχή ενός ξένου που μελετά το χάρτη της περιοχής.

«Στο όνομα της χώρας μας υπάρχει αυτή η κατάληξη ’σταν’, την οποία έχουν και άλλα έθνη της Κεντρικής Ασίας. Όμως, για παράδειγμα, ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μογγολία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μόλις δύο εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά το όνομά της δεν φέρει την κατάληξη ’σταν’», φέρεται ότι δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.

«Πιθανόν να πρέπει να εξετάσουμε εν καιρώ το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε το Καζάκ Ελί ως όνομα της χώρας μας, όμως πριν απ’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσουμε με το λαό», δήλωσε χωρίς να επεκταθεί.

Ο Ναζαρμπάγεφ, ένας 73χρονος πρώην εργάτης χαλυβουργίας, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες και έχει εκτεταμένες εξουσίες.
Φέρει τον τίτλο «Ηγέτης του Έθνους» και είναι ευρέως γνωστός ως «Μπαμπάς», έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς και έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές, όμως καταστέλλει τη διαφωνία στη χώρα του, στην οποία ουδέποτε έχουν διεξαχθεί εκλογές πουνα έχουν αναγνωρισθεί ως ελεύθερες και δίκαιες από τη Δύση.

Ο Ναζαρμπάγεφ εξακολουθεί να έχει μεγάλη δημοτικότητα και έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να κυβερνά όσο η υγεία του τού επιτρέπει να παραμένει στην εξουσία, ενώ έχει υποσχεθεί ότι πριν αποχωρήσει θα προετοιμάσει ένα διάδοχο.
Λίγοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι το Καζακστάν θα αποκτήσει νέο όνομα, εφόσον το αποφασίσει ο βετεράνος ηγέτης.

Το 1997, ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε την πρωτεύουσα από το πράσινο Αλμάτι, στο νοτιοανατολικό Καζακστάν, στην πόλη Ακμόλα του βορρά που σαρώνεται από τους άνεμους της στέπας.

Ένα χρόνο αργότερα, δήλωσε πως η νέα πρωτεύουσα θα αποκαλείται Αστάνα –που σημαίνει “πρωτεύουσα” στην τοπική τουρκογενή γλώσσα– ώστε να βάλει τέλος στις εικασίες για το όνομα της Ακμόλα, που στα καζακικά σημαίνει τόσο “λευκό ιερό” όσο και “λευκή αφθονία”.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου