ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος για το σχόλιο Νούλαντ «γ…την Ευρώπη»

σάλος-για-το-σχόλιο-νούλαντ-γτην-ευρ-202406

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ προκάλεσαν οι προκλητικές εκφράσεις που ακούγεται να λέει η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ κατά την διάρκεια συνομιλίας με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο για τον ρόλο της ΕΕ στην ουκρανική κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τα σχόλια «απολύτως απαράδεκτα» και η Αμερικανίδα υφυπουργός ζήτησε -ανεπισήμως- συγγνώμη από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χτυπάνε «κόκκινο», αφότου η υποκλαπείσα συνομιλία ανέβηκε στο διαδίκτυο και αφήνει έκθετες τις ΗΠΑ οι οποίες δια στόματος των αξιωματούχων τους εκφράζονται υποτιμητικά για την Ευρώπη και αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ρωσική παρέμβαση στην ουκρανική κρίση.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ωστόσο έχει προκαλέσει το σημείο στο οποίο η Νούλαντ ακούγεται να λέει «γ…την Ευρώπη».

H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την προκλητική φρασεολογία.

«Η καγκελάριος βρίσκει τα εν λόγω σχόλια απολύτως απαράδεκτα και θέλει να τονίσει ό τι (η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) Κάθριν Άστον κάνει εξαιρετική δουλειά» δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Η επίμαχη συνομιλία

Το βίντεο με την υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ της Νούλαντ και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία, Τζέφρι Πίατ, ανέβηκε χθες στο Youtube. Διαρκεί 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα και φέρει τίτλο στα ρωσικά: «Οι μαριονέτες του Μαϊντάν» μια αναφορά στην πλατεία της ανεξαρτησίας στο Κίεβο η οποία μετετράπη σε επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Δεν είναι σαφές πότε έλαβε χώρα η εν λόγω συνομιλία, ωστόσο οι δυο διπλωμάτες, ακούγονται να σχολιάζουν την πολιτική κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία και τις διεργασίες για την επίλυσή της.

Σε ένα σημείο, η γυναικεία φωνή που φέρεται να είναι η Νούλαν αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και τις απόπειρες να τους πείσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και τις προσπάθειες που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη για να βρουν μια λύση στη κρίση.

Νούλαντ: «Δεν νομίζω ότι ο Κλίτσκο (ένας εκ των τριών ηγετών της αντιπολίτευσης και πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας) θα πρέπει να μπει στην κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο, δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα (…) Πιστεύω ότι ο Γιατς (Γαρ. Γιατσένιουκ, ένας ακόμη εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης) είναι αυτός που έχει την οικονομική εμπειρία, την διοικητική εμπειρία…Οκ…Ο Ρόμπερτ Σέρι (του ΟΗΕ) θα μπορούσε να έρθει την Δευτέρα ή την Τρίτη. Οπότε αυτό θα ήταν τέλειο, πιστεύω για να κολλήσει όλο αυτό και για να βοηθήσει ο ΟΗΕ στο να κολλήσει, ξέρεις, γ…την Ευρώπη».

Η ανδρική φωνή- που φέρεται να είναι ο πρέσβης- απαντά: «Κάτι πρέπει να κάνουμε για να το κρατήσουμε αυτό, γιατί μπορείς να είσαι βέβαια ότι αν αρχίσει να ξεφεύγει, οι Ρώσοι θα εργαστούν παρασκηνιακά για να το τορπιλίσουν».
Στα τέλη Νοεμβρίου ξέσπασαν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία, μετά την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και την απόφασή του να παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι άσκησε έντονες πιέσεις στον Γιανουκόβιτς για να μην επιδιώξει πιο στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ και η Ρωσία με την σειρά της, κατηγόρησε Ουάσινγκτον και ΕΕ για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ουκρανίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου