ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Απέλαση δημοσιογράφου για tweets που επέκριναν την κυβέρνηση

τουρκία-απέλαση-δημοσιογράφου-για-tweets-π-202273

Στην πατρίδα του επέστρεψε ο αζέρος δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Zaman μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για για απέλασή με αφορμή αναρτήσεις στο Twitter που επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Μαχίρ Ζεϊνάλοφ συνοδευόταν από την τουρκάλα σύζυγό του, αλλά και αστυνομικούς κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία.

Η απόφαση για την απέλασή του υπογράφηκε από τον αναπληρωτή διοικητή της αστυνομίας, Αλί Μπαστούρκ για λογαριασμό του Υπουργού Εσωτερικών.

Η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε μία ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μετά και την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση σειράς αμφιλεγόμενων τροπολογιών για την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στο διαδίκτυο.

Τα επίμαχα «τιτίβισμα» του Ζεϊνάλοφ αναφέρονταν στο δεύτερο κύμα μαζικής επιχείρησης της αστυνομίας, και στην παρεμπόδισης αυτής κατά 40 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ Καντί, ο οποίος βρίσκεται στην λίστα των ΗΠΑ για τους τρομοκράτες. Τουρκικά ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση ξεκίνησαν εκστρατεία κατά του Ζεϊνάλοφ κατηγορώντας τον ότι «προσπαθεί να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως προστάτη μελών της Αλ Κάιντα».

«Οι τούρκοι εισαγγελείς δέταξαν την ασυνομία να συλλάβουν συνεργάτες της Αλ Κάιντα, οι αστυνομικοί όμως του Ερντογάν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν», έγραψε ο Ζεϊνάλοφ. Στο δεύτερο tweet ανήρτησε το link του ρεπορτάζ, με λεπτομέρειες για την απόδραση του αλ Καντί από τη χώρα μετά την παρεμπόδιση της αστυνομικής επιχείρησης στις 25 Δεκεμβρίου 2013.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου