ΔΙΕΘΝΗ

Συριακό: Αγώνας για τις συνομιλίες στη Γενεύη, πτώση μαχητικού στη Δαμασκό

συριακό-αγώνας-για-τις-συνομιλίες-στη-20192

Εντατικές προσπάθειες να συνεχιστούν οι έμμεσες συνομιλίες για το Συριακό στη Γενεύη καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, την ώρα που οι συγκρούσεις επί του εδάφους έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνονται και καθεστώς και αντιπολίτευση παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους.

Παράλληλα, συριακό μαχητικό συνετρίβη κοντά στη Δαμασκό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και η τζιχαντιστική ISIS υποστηρίζει ότι έπιασε όμηρο τον πιλότο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εκτίμησε πως «η κατάπαυση των εχθροπραξιών εξακολουθεί να ισχύει, αλλά βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εάν δεν δράσουμε γρήγορα».

«Χρειαζόμαστε αναμφίβολα μια έκτακτη υπουργική διάσκεψη της ΔΟΣΣ (Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας η οποία αποτελείται από 17 χώρες και την οποία προεδρεύουν από κοινού η Ρωσία και οι ΗΠΑ), λόγω του επιπέδου του ενδεχόμενου κινδύνου» σημείωσε.

«Αυτό που συνέβη στο Χαλέπι είναι και πάλι πολύ ανησυχητικό» συνέχισε, αναφερόμενος στις νέες αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τουλάχιστον 25 αμάχους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε πως οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από την αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος, το οποίο πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ από την 27η Φεβρουαρίου και η οποία συνάφθηκε υπό την ώθηση της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

«Ανησυχώ πολύ για την παύση πυρός, η οποία καταρρέει και διερωτώμαι εάν είναι βιώσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέδωσε στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εάν η παύση πυρός καταρρεύσει θα κάνουμε και πάλι ό,τι είναι δυνατό για να την επαναφέρουμε σε ισχύ» δήλωσε. Κατηγόρησε δε εκ νέου τη Μόσχα και την Τεχεράνη πως «στηρίζουν το φονικό καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».

Συντριβή μαχητικού έξω από τη Δαμασκό – Όμηρος ο πιλότος;

Την ίδια στιγμή, η τζιχαντιστική ISIS ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο από περιοχή έξω από τη Δαμασκό στην οποία συνετρίβη, υπό άγνωστες συνθήκες, συριακό μαχητικό, υποστηρίζοντας πως έχει πιάσει όμηρο τον χειριστή του.

Το βίντεο δείχνει τζιχαντιστές μαχητές να περιεργάζονται συντρίμμια του αεροσκάφους, ενώ τμήμα του εμφανίζεται να φλέγεται στο έδαφος. Πρόκειται, σύμφωνα με τις αναφορές, για ένα Mig-23.

Η ISIS υποστήριξε, μέσω των ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτήν, πως η ίδια κατέρριψε το μαχητικό. Οι αναφορές από την ISIS υποστηρίζουν πως ο πιλότος ονομάζεται Αζάμ Έιντ και πως έπεσε με το αλεξίπτωτό του κοντά στο σημείο της συντριβής.

Επισήμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την συντριβή ή για την απαγωγή του χειριστή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου