ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία

νατο-δεν-θα-σταλούν-χερσαίες-δυνάμεις-201460

Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε ελβετική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

«Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνασπισμού και των συμμάχων του ΝΑΤΟ» δήλωσε στην Tages-Anzeiger, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ έχουν έναν περιορισμένο αριθμό ειδικών δυνάμεων. Στο προσκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή» υπογράμμισε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά ένας πόλεμος κατά «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

«Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού. Τα περισσότερα θύματα είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι από αυτούς που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος είναι μουσουλμάνοι» πρόσθεσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την αντιαεροπορική της άμυνα μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, διευκρινίζοντας ότι η διεθνής συμμαχία θα υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων για την Τουρκία πριν από τα Χριστούγεννα. Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη για επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

«Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση (της κρίσης) και να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από τον βορρά στη Μεσόγειο. Εκεί επίσης χρειάζεται να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά όπως αυτό στην Τουρκία» ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα «να διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει επιτεθεί σε άλλες ομάδες και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου