ΔΙΕΘΝΗ

Τη Μόσχα δείχνουν οι ΗΠΑ για την επιδρομή στο στρατόπεδο στη Συρία

τη-μόσχα-δείχνουν-οι-ηπα-για-την-επιδρο-200194

Τις ρωσικές δυνάμεις υπέδειξαν οι ΗΠΑ ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό στρατοπέδου των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών σύρων στρατιωτών, παρότι η Δαμασκός υποστήριξε πως την επιδρομή εξαπέλυσαν αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η υπόθεση είναι πως ήταν οι Ρώσοι» αυτοί που εξαπέλυσαν τους βομβαρδισμούς, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι έδρασαν στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζορ την Κυριακή» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις την Κυριακή κοντά στην Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα, με στρατηγικά βομβαρδιστικά που είχαν απογειωθεί από το ρωσικό έδαφος.

Τα πλήγματα έγιναν «από δώδεκα βομβαρδιστικά Backfire» (Tu-22M3) μεγάλης ακτίνας δράσης, που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση Μαζντόκ της Β.Οσετίας, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή.

Τη Δευτέρα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον διεθνή συνασπισμό για την επιδρομή, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ» και καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Πάντως, ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, απέρριψε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως «εμείς δεν πραγματοποιήσαμε κανένα πλήγμα σε αυτό το τμήμα της Ντέιρ αλ Ζορ, αλλά σε απόσταση 55 χιλιομέτρων» από το στρατόπεδο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου