ΔΙΕΘΝΗ

Ντερβίς: Δεν υπάρχει οικονομική κρίση στην Τουρκία

ντερβίς-δεν-υπάρχει-οικονομική-κρίση-199627

Την αισιοδοξία του για την πορεία της τουρκικής οικονομίας εξέφρασε ο Κεμάλ Ντερβίς, ο άνθρωπος που σχεδίασε και εφάρμοσε , στα πρώτα στάδιά του, το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το οποίο η Τουρκία αντιμετώπισε την κρίση του 2001 και στήριξε τη θεαματική ανάκαμψή της την επόμενη δεκαετία.

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αυτό που βλέπουμε είναι μια κοινωνική και πολιτική αναστάτωση», τονίζει ο Ντερβις, αντιπρόεδρος του Brooking Institute, πρώην επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη.

«Η σχέση μεταξύ δημοσίου χρέους και του ΑΕΠ είναι πολύ καλή και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων, παρόλο που δεν πρέπει να στεκόμαστε σε ένα μόνο παράγοντα», δηλώνει ο Ντερβίς και προσθέτει ότι «η οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις εν μέρει λόγω των διεθνών παραμέτρων», αναφερόμενος στη γενικότερη κρίση των αναδυόμενων οικονομιών.

«Η κρίση συνδέεται με την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε στη σημασία αυτης της παραμέτρου», υποστηρίζει ο Ντερβίς και προσθέτει: «Οι τράπεζες είναι ισχυρότερες και η κεφαλαιακή τους επάρκεια πολύ καλή, και αυτό βεβαίως σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σταθερές και μπορούν να αντέξουν ακόμα και μεγάλη αναταραχή».

«Η Τουρκία εύκολα μπορεί να πετύχει ετήσια ανάπτυξη 6%, με ένα λογικό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών ώστε να προσελκύει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να μην χρειάζεται να προσελκύει βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Το δομικό θέμα της (τουρκικής) οικονομίας, είναι ότι όταν αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, αυξάνεται και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, αυξάνεται σε μη εξυπηρετήσημα επίπεδα», σημειώνει.

Ο Ντερβίς ειρωνεύεται «καταστροφολόγους» όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί, που περιγράφουν την κατάσταση τη τουρκικής οικονομίας ως «τέλεια καταιγίδα». «Προβλέπουν συνεχώς καταιγίδες…. κάποιες επαληθεύονται», επισημαίνει και τονίζει ότι «η κρίση στην Τουρκία είναι κυρίως πολιτική» .

«Θα πρέπει και πάλι, όπως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, να αφεθεί η οικονομία να λειτουργήσει χωρίς την καθημερινή επέμβαση των πολιτικών», εκτιμά ο Ντερβίς, που για ένα διάστημα είχε προσπαθήσει να ηγηθεί του Ρεμπουπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος (CHP) , που σήμερα συγκροτεί την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δυστυχώς , σιγά σιγά στην αρχή και πολύ απότομα στη συνέχεια, η απόσταση μεταξύ των νόμων των αγορών και της οικονομίας από το πολιτικό σύστημα μειώθηκε» αναφέρει. Παρατηρεί ότι «όταν μια χώρα είναι βαθύτατα διχασμένη, με την πολιτική να χρησιμοποιεί μια τόσο σκληρή ρητορική, τα επιτεύγματά της οικονομίας τίθενται σε αμφισβήτηση» και συμπεραίνει: «Μπορούμε να παραμένουμε αισιόδοξοι, εάν καταφέρουμε να ανανεώσουμε το πολιτικό σύστημα με τρόπο που να σταθεροποιηθεί».

Ο Ντερβίς, που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε στη δημοσιογράφο του Al Monitor Ριάντα Ασίμοβιτς Ακιόλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου