ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ προς Βατικανό: Διώξτε αμέσως τους παιδεραστές ιερείς

οηε-προς-βατικανό-διώξτε-αμέσως-τους-π-198555

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Βατικανού εξαπέλυσαν τα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για συστηματική υιοθέτηση πρακτικών που επιτρέπουν στους ιερείς να κακοποιούν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των εμπλεκομένων και την απόδοση ευθυνών.

Σε έκθεσή της, η επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (CRC) ζητά από την η Αγία Έδρα να ανοίξει τους φακέλους για τα μέλη του κλήρου που «συγκάλυψαν τα εγκλήματά τους» ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Η επιτροπή εκφράζει παράλληλα την «βαθιά της ανησυχία για την σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας που υπάγονται στην Αγία Έδρα» και κατακεραυνώνει το Βατικανό για την πρακτική της «κινητικότητας των δραστών» στα πλαίσια της οποίας ιερείς που εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, αντί να τιμωρηθούν, μετακινούνται προκλητικά από ενορία σε ενορία εντός της ίδιας χώρας και ενίοτε και στο εξωτερικό.

«Η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και για την προστασία των παιδιών, ενώ έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών».

Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν από την Αγία Έδρα να «απομακρύνει άμεσα» όλους τους ιερείς που έχουν καταδικαστεί ή θεωρούνται ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ενώ ασκεί δριμεία κριτική για τη στάση του Βατικανού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και την έκτρωση.

To Βατικανό απάντησε λέγοντας ότι θα εξετάσει τα συμπεράσματα, αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε τους συντάκτες της έκθεσης για παρέμβαση.

«Η Αγία Έδρα λαμβάνει υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης, αλλά λυπάται για την…απόπειρα επέμβασης στην διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας και επαναδιαβεβαιώνει την δέσμευσή της να υπερασπιστεί και να προστατέψει τα δικαιώματα του παιδιού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Βατικανό έχει συστήσει επιτροπή για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης εντός της Καθολικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποδείξεις του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές και δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής των προτεινόμενων δράσεων και μέτρων.

Βατικανό: Απόπειρα επέμβασης στις θέσεις της Εκκλησίας η έκθεση του ΟΗΕ

Για «απόπειρα επέμβασης» στις θέσεις της Εκκλησίας κάνει λόγο το Βατικανό, σχολιάζοντας, σε ανακοίνωσή του, την έκθεση-κόλαφο του ΟΗΕ σχετικά με τα σκάνδαλα παιδεραστίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, χαρακτήρισε την έκθεση «διαστρεβλωμένη», «άδικη» και «ιδεολογικά προκατειλημμένη».

Ανέφερε μάλιστα ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις που τάσσονται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων πιθανώς να επηρέασαν την Επιτροπή να «επιβάλλει μια ιδεολογική γραμμή» στην έκθεση.

Αναφερόμενος στις αναφορές για τις θέσεις της ομοφυλοφιλίας, των αμβλώσεων και της αντισύλληψης, είπε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να ζητά από την Εκκλησία να αλλάξει τις «μη διαπραγματεύσιμες» ηθικές της διδασκαλίες.

Νωρίτερα, το Βατικανό ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η «Αγία Έδρα έλαβε γνώση των τελικών παρατηρήσεων» της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις οποίες θα εξετάσει «με προσοχή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «απόπειρα επέμβασης στη διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας», αναφερόμενο στις επικρίσεις της Επιτροπής για τις παραδοσιακές θέσεις της Αγίας Έδρας κατά της άμβλωσης και της αντισύλληψης.

«Η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, βάσει των αρχών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών και σύμφωνα με τις ηθικές και θρησκευτικές αξίες που υποδεικνύει το καθολικό δόγμα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κάλεσε την Τετάρτη το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις Αρχές.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών».

Newsroom ΔΟΛ/ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου