ΔΙΕΘΝΗ

H Ιταλία «θα ζητήσει» αποζημίωση από την S&P επειδή αγνόησε… το Δάντη

h-ιταλία-θα-ζητήσει-αποζημίωση-από-τη-198522

Οι θησαυροί της ιταλικής κληρονομίας είναι αμέτρητοι και αξεπέραστοι -από τα αρχιτεκτονικά θαύματα της Ρώμης, το έργο του θεϊκού Δάντη, τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου και τα τοπία της τοσκανικής υπαίθρου: Την αξία τους όμως δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s όταν υποβάθμιζε την χώρα και έτσι, υποστηρίζει ο ίδιος ο οίκος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση για τη ζημιά από την «ελλιπή πιστοληπτική αξιολόγηση».

Ο οίκος, αναφέρει το ιταλικό Ansa επικαλούμενο τους βρετανικούς Financial Times, είπε ότι το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του να κινηθεί δικαστικά εναντίον των υποβαθμίσεων.

Η Standard & Poor’s «δεν επεσήμανε ποτέ στις αξιολογήσεις της την ιστορία, την τέχνη ή το φυσικό τοπίο της Ιταλίας που, όπως αναγνωρίζεται παγκόσμια, είναι η βάση της οικονομικής της δύναμης», αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τα στελέχη του οίκου.

Επίσημοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ρώμη κινείται στην κατεύθυνση των δικαστικών αγωγών εναντίον των τριών μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης (S&P, Moody’s, Fitch). To ατίημα φέρεται να αφορά συνολική αποζήμιωση 234 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος Φεβρουαρίου -τότε αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι αναφορές.

Το μπαράζ υποβαθμίσεων της ιταλικής πιστοληπτικής ικανότητας είχε κορυφωθεί το 2011, παράλληλα με τις ισπανικές υποβαθμίσεις, και είχε συμβάλει στην άνοδο των επιτοκίων στα ιταλικά ομόλογα, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού της Ρώμης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου