ΔΙΕΘΝΗ

Αναστέλλεται προσωρινά η αποπομπή της Ρουσέφ

αναστέλλεται-προσωρινά-η-αποπομπή-τη-198104

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία αποπομπής της αριστερής προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, που είχε προκαλέσει διένεξη στο Κονγκρέσο.

Ο Λουίς Εντσόν Φασίν, ένας από τους 11 δικαστές του ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου, θεματοφύλακα του Συντάγματος, αποφάνθηκε θετικά χθες βράδυ σε προσφυγή του PCdoB (κομμουνιστικού κόμματος) καταγγέλλοντας παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογής, μερικές ώρες νωρίτερα, της ειδικής επιτροπής που θα επιφορτισθεί να εξετάσει την αίτηση αποπομπής της αριστερής προέδρου.

Οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης, σύμμαχοι των διαφωνούντων του κυβερνώντος συνασπισμού, είχαν γιορτάσει μια πρώτη νίκη λαμβάνοντας μια πλειοψηφία εδρών στους κόλπους της επιτροπής αυτής. Οι αντι-Ρουσέφ είχαν αποσπάσει πλειοψηφία 39 βουλευτών σε σύνολο 65, με 272 ψήφους έναντι 199, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο η διαδικασία που επιβλήθηκε από τον πρόεδρο του Κονγκρέσου, Εντουάρντο Κούνχα, κυρίως η ψηφοφορία με τα κρυφά ψηφοδέλτια, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Δύο ηλεκτρονικές κάλπες είχαν σπάσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής που ήταν περισσότερο από τεταμένη.

Ο δικαστής του ανώτατου ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε συνεπώς να αναστείλει τις κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, χρόνο που η ανώτατη δικαστική αρχή στην ολομέλειά της θα αποφασίσει για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

“Το δικαστήριο άκουσε ότι τα επιχειρήματά μας ήταν ισχυρά και ότι όλη η διαδικασία μπορεί να είναι άκυρη”, σχολίασε ο δικηγόρος του κομμουνιστικού κόμματος Αντεμάρ Μπόργκες.

Ο δικηγόρος Φασίν έδωσε προθεσμία 24 ωρών στον Εντουάρντο Κούνχα, ορκισμένο εχθρό της Ρουσέφ, για να “παράσχει πληροφορίες για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε”.

Η αμεροληψία του Κούνχα, τετάρτου στην ιεραρχία του πολιτεύματος, τίθεται εν αμφιβόλω σε αυτή την πλευρά του παιχνιδιού.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου