ΔΙΕΘΝΗ

Τετ α τετ Γιανούκοβιτς και Άστον στο Κίεβο, βαθαίνει το αδιέξοδο

τετ-α-τετ-γιανούκοβιτς-και-άστον-στο-κί-197871

Με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συναντάται στο Κίεβο η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, μετά τη βραδινή της συνάντηση με την ουκρανική αντιπολίτευση. Το πλήρες αδιέξοδο παραμένει: Ο Βίκτορ Κλίτσκο της αντιπολίτευσης είπε ότι «το θερμόμετρο ανεβαίνει» μετά τη νέα συνάντηση που είχε και ο ίδιος με τον Γιανούκοβιτς, ενώ η συνεδρίαση της Τρίτης στη Βουλή είχε ολοκληρωθεί χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Βουλή φάνηκε, εκτός από την αδυναμία να συζητηθούν συνταγματικές τροποποιήσεις για επιστροφή σε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα, πως και τα δύο στρατόπεδα δυσκολεύονται να ελέγξουν τους βουλευτές τους.

Το Κοινοβούλιο κινδυνεύει έτσι να παγιδευτεί σε αδράνεια ενώ ούτως ή άλλως το αδιέξοδο είναι τέτοιο που βουλευτές όπως ο ανεξάρτητος Σέργκι Μιστσένκο εκτίμησε, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, πως ο παραιτηθείς (στην ουσία, απομακρυνθείς) πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ θα χρειαστεί να μείνει υπηρεσιακά στη θέση του επ’ αόριστον.

Το βράδυ της Τρίτης, η Κάθριν Άστον συναντήθηκε για δύο ώρες με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Αρσένι Γιατσένιουκ (του κόμματος της Τιμοσένκο), τον Βιτάλι Κλίτσκο του Udar και τον Όλεγκ Τιανγκιμπόγκ του εθνικιστικού Σβόμποντα. Δεν αποκλείεται νέα συνάντηση της Άστον με τους τρεις την Τετάρτη.

Παράλληλα, ο Κλίτσκο συναντήθηκε την Τρίτη ξανά με τον Γιανούκοβιτς μετά το νέο ναυάγιο στην Βουλή. «Το θερμόμετρο στην κοινωνία ανεβαίνει και είπα στον πρόεδρο πως πρέπει να πάρει άμεσα μία απόφαση» είπε μετά τη συνάντηση ο αρχηγός του Udar.

Με τον Γιανούκοβιτς μίλησε τηλεφωνικά, για τουλάχιστον τέταρτη φορά τις τελευταίες ημέρες, και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν κάλεσε τον ουκρανό πρόεδρο να απομακρύνει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από τις περιοχές των συγκεντρώσεων και να επιδιώξει διάλογο και συμβιβασμούς με την ανιπολίτευση.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται την Παρασκευή να βρεθεί στο Σότσι, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, για να συναντηθεί και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου