ΔΙΕΘΝΗ

Υπαναχωρεί το Παρίσι στο νομοσχέδιο για την οικογένεια μετά τις διαδηλώσεις

υπαναχωρεί-το-παρίσι-στο-νομοσχέδιο-γ-195970

Οι πορείες «υπέρ της οικογένειας» σε Παρίσι και Λυόν, που κινητοποίησαν κυρίως ομάδες της δεξιάς που είχαν αντιτεθεί στο γάμο ομοφυλόφιλων, οδήγησαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση από τις αλλαγές στην οικογενειακή νομοθεσία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η απόφαση λαμβάνεται με φόντο τη φθίνουσα δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ με προφανή επιδίωξη να αποφευχθούν νέες εντάσεις, ενώ το γαλλικό προεδρικό μέγαρο διαμηνύει ότι το Παρίσι πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας.

Το γαλλικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα υποβάλει μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο πριν το τέλος του χρόνου (αντίθετα με τις μέχρι τώρα προθέσεις της). Το νομοσχέδιο, ανέφερε, χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας.

Η κυβέρνηση προσπάθησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει πως το νέο νομοσχέδιο δεν θα νομιμοποιούσε την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση για ζευγάρια γυναικών ή απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητέρα για ζευγάρια ανδρών.

Kάτι τέτοιο πάντως δεν προβλεπόταν στην αρχική τουλάχιστον φάση της κατάρτισης του νομοσχεδίου, στόχος του οποίου ήταν, όπως ανέφερε η κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστεί η οικογενειακή νομοθεσία ώστε να ανταποκρίνεται στην «ποικιλομορφία των οικογενειακών μοντέλων» που έχουν ανακύψει στη γαλλική κοινωνία.

Οι πιο πρόσφατες πορείες είχαν γίνει το Σαββατοκύριακο και είχαν συγκεντρώσει περίπου 100.000 πολίτες στο Παρίσι και στη Λυόν, οι οποίοι ως επί το πλείστον είχαν βρεθεί και στις πορείες του περασμένου χρόνου εναντίον της αναγνώρισης του γάμου ομοφυλοφίλων.

Το κίνημα εναντίον του γάμου των ομοφυλόφιλων, που τροφοδοτείται από συντηρητικές ομάδες και είχε μπλέξει ήδη από πέρυσι στο δρόμο την αντίδραση σε εκείνο το μέτρο με την αντίθεση γενικότερα στον πρόεδρο Ολάντ, αισθάνεται ότι πήρε τη ρεβάνς: Για «νίκη εναντίον ενός νομοσχεδίου που δεν εξυπηρετούσε τα υψηλότερα συμφέροντα του παιδιού και της οικογένειας» μίλησε η επικεφαλής της ομάδας «Manif pour tous» Λουντοβίν ντε λα Ροσέρ.

Συνεργάτες του γάλλου προέδρου αναφέρουν ότι ο Ολάντ προτιμά να επικεντρωθεί στα μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στα βέλη εκ δεξιών και εξ αριστερών για την υπαναχώρηση από το νομοσχέδιο.

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου δεξιού UMP, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πέρασε από το μπέρδεμα στον πανικό» με την απόφασή της.

Ο Νοέλ Μαμέρ από την πλευρά των Πράσινων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στις πίεση των αντιδραστικών» και η αναβολή του νομοσχεδίου δείχνει «το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η κυβέρνηση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου