ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ημέρες χωρίς νερό στα νησιά Τόνγκα από την έκρηξη του Ηφαιστείου

πέντε-ημέρες-χωρίς-νερό-στα-νησιά-τόνγ-195751

Η ανάγκη για πόσιμο νερό στην Τόνγκα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, όπως και ο κίνδυνος για ασθένειες, πέντε ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου και του τσουνάμι που την ακολούθησε, το οποίο προκάλεσε τεράστιες ζημιές. Για αυτό και τα πρώτα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, προσγειώθηκαν σήμερα Πέμπτη (20.1.2022) εκεί.

Η Τόνγκα έχει αποκλειστεί από τον υπόλοιπο πλανήτη, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στις 15 Ιανουαρίου και του τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Περίπου 84.000 άνθρωποι, ήτοι περισσότερο από το 80% του πληθυσμού των νησιών, χρίζουν ανάγκης της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε εκεί, με πόσιμο νερό, κιτ πρώτων βοηθειών και συσκευών επικοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, στρατιωτικά αεροσκάφη από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσγειώθηκαν σήμερα στο κύριο αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, στο νησί Τονγκατάπου καθώς απομακρύνθηκε η ηφαιστειακή τέφρα πέντε με δέκα εκατοστών που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου, μετά από μέρες εντατικών εργασιών.

Η Αυστραλία απέστειλε σήμερα ένα πρώτο αεροσκάφος C17 Globemaster με βοήθεια και προγραμματίζει την αναχώρηση και δεύτερου εντός της ημέρας ενώ το νεοζηλανδικό αεροσκάφος που έφτασε σήμερα στην Τόνγκα «μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και υλικό βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, κυρίως δοχεία με πόσιμο νερό, κυτία υγιεινής, προσωρινά καταλύματα, γεννήτριες και εξοπλισμό επικοινωνίας», διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Νανάια Μαχούτα.

Από την στιγμή που κατέστη ξανά δυνατή η προσγείωση αεροπλάνων στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, πολλές χώρες πρότειναν να προσφέρουν βοήθεια. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την αποστολή δύο αεροσκαφών C-130. Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Γαλλία, ανακοίνωσαν επίσης βοήθεια.

Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης SubCom θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη σύνδεση των νησιών στο διαδίκτυο, καθώς η έκρηξη ηφαιστείου κατέστρεψε το δίκτυο τηλεπικοινωνίας και ίντερνετ που συνέδεε την Τόνγκα με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η ανάγκη για τα βασικά σε μια κατεστραμμένη Τόνγκα – Φόβοι για έξαρση ασθενειών

Οι πρώτες εικόνες από την Νουκουαλόφα, την πρωτεύουσα της Τόνγκα, δείχνουν κτίρια καλυμμένα από στάχτη, τοίχους που έχουν καταρρεύσει και δρόμους γεμάτους πέτρες, κορμούς δέντρων και συντρίμμια.

Στο αρχιπέλαγος υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πόσιμο νερό. «Οι υδάτινοι πόροι των νησιών Τόνγκα επηρεάστηκαν σοβαρά από την τέφρα που έπεσε και το θαλασσινό νερό από το τσουνάμι», σημείωσε η Κέιτι Γκρίνγουντ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει «ολοένα και μεγαλύτερος κίνδυνος για ασθένειες, όπως χολέρα και διάρροια».

Επίσης και τα αποθέματα σε τρόφιμα των νησιών Τόνγκα μπορεί να μην επαρκούν. «Καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας Φαταφέχι Φακαφανούα.

Η κυβέρνηση των νησιών Τόνγκα χαρακτήρισε την ηφαιστειακή έκρηξη καταστροφή «άνευ προηγουμένου», σημειώνοντας ότι κύματα που έφταναν έως και τα 15 μέτρα κατέστρεψαν όλα τα σπίτια σε ορισμένα νησιά. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Χωρίς φυσική επαφή η παραλαβή της βοήθειας λόγω κορονοϊού

Τα αυστηρά μέτρα που αποσκοπούν να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα του νέου κορονοϊού, από τον οποίο έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει, θα παραμείνουν σε ισχύ. Η βοήθεια θα παραδοθεί χωρίς καμία φυσική επαφή και τα πληρώματα και οι επιβάτες των αεροσκαφών θα παραμείνουν για λίγο χρόνο στο έδαφος.

Βοήθεια θα σταλεί επίσης δια θαλάσσης. Δύο νεοζηλανδικά πλοία, το HMNZS Wellington και το HMNZS Aotearoa, που μεταφέρουν πόσιμο νερό και μια μονάδα αφαλάτωσης που μπορεί να παρέχει 70.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, αναμένεται να φτάσουν αύριο στη χώρα. Η Αυστραλία εξοπλισμό καθαρισμού και δύο ελικόπτερα Chinook.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου