ΔΙΕΘΝΗ

Χρίσμα στον Φερχόφσταντ για Κομισιόν

χρίσμα-στον-φερχόφσταντ-για-κομισιόν-193827

Ο Γκι Φερχόφσταντ είναι το πρόσωπο που θα μπει στη μάχη για την προεδρία της Κομισιόν για λογαριασμό του ALDE, δηλαδή της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη, όπως απεφάνθη το 80% των ψηφισάντων στο συνέδριο της Συμμαχίας το Σάββατο.

Οι «μονομάχοι» για το χρίσμα του ALDE ήταν δύο: ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, που ηγείται σήμερα και της κοινοβουλευτικής ομάδας στην ευρωβουλή, και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το ευρώ, Ολι Ρεν. Μη θέλοντας να… κακοκαρδίσουν κανέναν από τους δύο, οι Φιλελεύθεροι έδωσαν το χρίσμα στον Φερχόφσταντ και ανακοίνωσαν ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα τεθεί και ο Ρεν για «κορυφαία θέση», δηλαδή κάποιο από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιθανότατα, δε, ο Φινλανδός πολιτικός θα θελήσει να γίνει επικεφαλής του Eurogroup.

Οι δύο άνδρες έχουν διαφορετικές διαδρομές, ενώ ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ταυτιστεί με διαφορετικές τάσεις: ο Φερχόφσταντ είναι υποστηρικτής της ομοσπονδοποίησης και τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας θα βρεθεί η πολιτική ολοκλήρωση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογή του, ο υποψήφιος διάδοχος του Ζοζέ Μπαρόζο προειδοποίησε για τον κίνδυνο του ευρωσκεπτικισμού. «Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι απέναντι στην κοινή γνώμη, να τους εξηγήσουμε ότι οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα. Αν θέλετε μέλλον για τα παιδιά σας σε αυτή την ήπειρο, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε μια οικονομική και νομισματική ένωση, μια τραπεζική ένωση, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε. Ο Ρεν από την πλευρά του υπήρξε από την αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη ο «ιεροκήρυκας» της λιτότητας, την οποία είχε αναλάβει να προωθήσει στην Ευρώπη.

Ισχυρό δίδυμο

Παρόλα αυτά, ευελπιστούν ότι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό δίδυμο, το οποίο θα καταφέρει να κρατήσει το ALDE ως τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου του ALDE, μένει μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία θα ληφθεί τον Μάρτιο σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία. Οι Σοσιαλιστές έχουν επιλέξει τον Μάρτιν Σουλτς, οι Πράσινοι τον Γάλλο Ζοζέ Μποβέ και τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά τον Αλέξη Τσίπρα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου