ΔΙΕΘΝΗ

Προβλήματα στην Ευρώπη από τη σφοδρή κακοκαιρία

προβλήματα-στην-ευρώπη-από-τη-σφοδρή-κ-193806

Καταιγίδες, πλημμύρες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι πλήττουν αρκετές περιοχές της Ευρώπης και κυρίως την Ιταλία, όπου δύο γυναίκες και ένα επτάχρονο κορίτσι βρήκαν τραγικό θάνατο στην ανατολική Σικελία.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Κοντράντα Ρομανέλο στη Σικελία, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ακόμη τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους και η μητέρα του κοριτσιού, τα οποία διασώθηκαν. Ενα ακόμη αυτοκίνητο 4Χ4 παρασύρθηκε στον ποταμό Σιμέτο, κοντά στην Κατάνια, στην ανατολική Σικελία, αλλά όλοι οι επιβαίνοντες σώθηκαν.

Η σφοδρή κακοκαιρία και οι έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και πλήττουν από την Παρασκευή όλη τη χώρα προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως την Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν κυρίως τον ιταλικό Νότο, Καλαβρία, Μπασιλικάτα, Σικελία, ενώ στη Ρώμη η στάθμη των υδάτων του Τίβερη αυξήθηκε πολύ το Σάββατο το βράδυ, αλλά δεν έσπασαν τα φράγματα του ποταμού. Στις Αλπεις, οι πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολες τις επικοινωνίες και προκαλούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ ακυρώθηκαν ορισμένα δρομολόγια αμαξοστοιχιών προς την Αυστρία. Σφοδρές χιονοπτώσεις σαρώνουν επίσης περιοχές του Βορρά, λιγότερο ορεινές, όπου εκχιονιστικά μηχανήματα του στρατού καθαρίζουν τους αυτοκινητοδρόμους στη Βενετία, κυρίως στην περιφέρεια Μπελούνο.

Βρετανία

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, καθώς οι κάτοικοι στις ακτές της Ουαλίας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα σπίτια τους εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων. Οι Αρχές έχουν εκδώσει εκατοντάδες προειδοποιήσεις για πλημμύρες, καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πληγέντων. Αλλά και στη βόρεια Γαλλία, που πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών, οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα, αναμένοντας νέα επιδείνωση του καιρού. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Σλοβενία και την Κροατία έμειναν χωρίς ρεύμα μετά τις ισχυρές βροχές. Στη Σερβία, η ισχυρή χιονόπτωση εγκλώβισε εκατοντάδες οδηγούς στα οχήματά τους. Χρειάστηκε η κινητοποίηση του στρατού για να ξεκινήσει ο καθαρισμός των οδικών αξόνων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου