ΔΙΕΘΝΗ

Δεν έχουμε επίσημη τουρκική πρόταση διαμεσολάβησης με την Ουκρανία λέει η Ρωσία

δεν-έχουμε-επίσημη-τουρκική-πρόταση-δ-193239

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει επίσημες προτάσεις από την Τουρκία σχετικά με την προτεινόμενη διαμεσολάβηση της για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και δεν προετοιμάζει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο εξέφρασε ενδιαφέρον για την ιδέα της Άγκυρας να προσκληθούν εκπρόσωποι του Ντονμπάς, της ρωσόφωνης δηλαδή περιφέρειας στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ακούμε κυρίως δηλώσεις, που γίνονται από την Άγκυρα. Μπορούμε να χαιρετίσουμε κάθε προσπάθεια διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Ακούσαμε επίσης δηλώσεις ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να καλέσουν εκπροσώπους του Ντομπάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δώσαμε προσοχή σε αυτό», είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει γνωστό πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ουκρανική πλευρά.

Το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε προετοιμασία για διμερή συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι με μεσολάβηση του Ερντογάν, αλλά ούτε υπάρχουν στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, αν και «μπορούν να γίνουν γρήγορα όταν χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.

Η διευκρίνιση από το Κρεμλίνο ουσιαστικό διέψευσε τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι έχει γνωστοποιήσει στον Ρώσο και Ουκρανό ομόλογό του πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο μπορεί προκειμένου να επιλύσει τις εντάσεις.

«Μπορούμε να είμαστε ένας μεσολαβητής για την εξεύρεση ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Επιπλέον τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι ανοιχτές στο να παίξει ρόλο η Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι ελπίζει να φέρει σύντομα κοντά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ σήμερα είπε πως ενδέχεται να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συζητήσει το θέμα και με τον Πούτιν, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή Ρωσίας και Ουκρανίας, από παραβιάσεις συνόρων έως το ξέσπασμα ενός πολέμου, θα επιφέρει μια σοβαρή παραβίαση της περιφερειακής ειρήνης και θα προκαλέσει σοβαρή δυσχέρεια στην περιοχή», πρόσθεσε ακόμη ο Ερντογάν, ο οποίος θέλησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή, αφού έσπευσε να πει πως οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία προχωρούν «με έναν ειρηνικό τρόπο που δεν έχει ξανά υπάρξει ποτέ στην ιστορία μας».

Η Μόσχα είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις διαμεσολάβησης από την Άγκυρα μετά τις πωλήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η Τουρκία αρνείται επίσης σταθερά να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου