ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αποσύρθηκαν ορισμένοι στρατιώτες από το βόρειο Ιράκ

τουρκία-αποσύρθηκαν-ορισμένοι-στρατ-190956

Ένα απόσπασμα τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ αποχώρησε σήμερα, Δευτέρα, από στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη και μετακινείται βόρεια, δήλωσε τουρκική στρατιωτική πηγή, μετά την ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το ιρακινό έδαφος.

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει την Παρασκευή απόφασή του για την αναδιοργάνωση του στρατιωτικού προσωπικού της Άγκυρας στο στρατόπεδο της Μπασίκα, έπειτα από συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Η μετακίνηση των στρατιωτών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «νέας ρύθμισης» που υπήρξε, πρόσθεσε η τουρκική στρατιωτική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε και αυτό ότι ένα τμήμα των τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στη Μοσούλη εγκατέλειψε τη ζώνη και κατευθύνεται προς τον βορρά, «στο πλαίσιο μιας νέας δύναμης».

«Αυτοκινητοπομπή 10 ως 12 οχημάτων, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης» εγκατέλειψε το στρατόπεδο της Μπασίκα κατευθυνόμενο προς τον βορρά, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, χωρίς να διευκρινίσει αν οι τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο ιρακινό έδαφος ή θα επιστρέψουν στην Τουρκία.

Η Άγκυρα ανέπτυξε πριν από δύο εβδομάδες πολλές εκατοντάδες στρατιώτες της και άρματα μάχης στην Μπασίκα, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, η οποία έχει καταληφθεί από τον Ιούνιο του 2014 από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

Μια τουρκική μονάδα εκπαιδεύει εκεί εδώ και πολλούς μήνες στρατιώτες της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, τους «πεσμεργκά», όπως και ιρακινούς εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε ότι οι ενισχύσεις που έστειλε πρόσφατα εκεί έχουν ως αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών της, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βαγδάτης αξίωσε επανειλημμένως την απόσυρσή τους και απέστειλε την Παρασκευή επιστολή διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «εκτός συζήτησης» μια απόσυρση των στρατιωτών από την Μπασίκα, αλλά αναφέρθηκε στην πιθανότητα μιας αναδιοργάνωσης της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

«Ο αριθμός των στρατιωτών μας θα αυξάνεται ή θα μειώνεται βάσει του αριθμού των ’πεσμεργκά’ (των στρατιωτών της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν) που εκπαιδεύουν» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου