ΔΙΕΘΝΗ

Αναποφάσιστοι οι Βρετανοί για ενδεχόμενο Brexit

αναποφάσιστοι-οι-βρετανοί-για-ενδεχό-189560

Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι όσον αφορά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του «ναι» είναι πολύ κοντά σε αυτά του «όχι» και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ICM, το 42% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ το 42% θα ψήφιζε κατά της παραμονής της ΕΕ. Η δημοσκόπηση δείχνει μείωση του ποσοστού του «ναι» και μικρή αύξηση του ποσοστού του «όχι».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Survation, το 40% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 42% κατά, εάν ένα δημοψήφισμα ελάμβανε χώρα αύριο.

Έρευνα είχε δείξει τη Δευτέρα ότι τα ποσοστά είναι πολύ κοντά και η ανασφάλεια θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη στη Βρετανία, καθώς οι επενδυτές θα ήταν αβέβαιοι για το εάν η χώρα θα κατέληγε να εγκαταλείψει την Ένωση σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, βρετανοί βουλευτές προειδοποιούν ότι ο Κάμερον δεν μπορεί να προχωρήσει στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει χωρίς αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ και σημειώνουν ότι αυτές δεν θα καταφέρει να τις επιτύχει πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Σερ Μπιλ Κας, πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της ΕΕ, είπε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση».

Εκπρόσωπος του νούμερου 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι «νομικά δεσμευτικές και μη αναστρέψιμες» και σημείωσε ότι θα απαιτηθεί κάποια αλλαγή στις συνθήκες πριν από το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί μέχρι το 2018.

Ο Κάμερον ζητά μεταρρυθμίσεις που κινούνται σε τέσσερις άξονες:

  • Προστασία της ενιαίας αγοράς για τη Βρετανία και τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μείωση της γραφειοκρατίας
  • Απαλλαγή της Βρετανίας από μία «ολοένα και πιο στενή ένωση» και ενίσχυση των εθνικών Κοινοβουλίων.
  • Περιορισμός των παροχών σε ευρωπαίους μετανάστες.

Ωστόσο, οι επικριτές του Κάμερον εκτιμούν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να επιτύχει αυτές τις αλλαγές πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου