ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θέλει «να κλείσει τμήμα του Διαδικτύου» ως μέτρο κατά της ISIS

ο-τραμπ-θέλει-να-κλείσει-τμήμα-του-δια-188277

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους τρόπους αντιμετώπισης τους αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, στο πρώτο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την Καλιφόρνια.

Μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρότασή του να «κλείσει τμήμα του Internet» για να μη μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να στρατολογεί οπαδούς.

«Η ISIS στρατολογεί μέσω του Internet. H ISIS χρησιμοποιεί το Internet καλύτερα από ότι εμείς χρησιμοποιούμε το Internet και ήταν δική μας ιδέα» είπε ο Τραμπ. «Θέλω να βάλω τους πανέξυπνους ανθρώπους από τη Σίλικον Βάλεϊ και άλλα μέρη να βρουν ένα τρόπο να μην κάνει η ISIS αυτό που κάνει».

Ο δημοσιογράφος του CNN, Γουλφ Μπλίτσερ, του ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. «Είστε ανοιχτός στο να κλείσουν τμήματα του Διαδικτύου;» ρώτησε.

«Θα ήμουν σίγουρα ανοιχτός στο να κλείσει το Internet σε περιοχές όπου είμαστε σε πόλεμο με κάποιον» είπε ο Τραμπ. «Σίγουρα δεν θέλω να αφήνω ανθρώπους που θέλουν να μας σκοτώσουν και να σκοτώσουν το έθνος μας να χρησιμοποιούν το δικό μας Internet» τόνισε.

Στη συνέχεια επανήλθε στο θέμα, προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί: «Δεν λέω να κλείσουμε το Internet. Λέω να κλείσουμε τμήματα του Internet εκεί όπου βρίσκεται η ISIS».

Σκληρά λόγια αντάλλαξαν οι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο, οι οποίοι συγκρούστηκαν στο θέμα των παρακολουθήσεων και της μετανάστευσης, ενώ ο Τζεμπ Μπους επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα καταφέρεις να φτάσεις στην προεδρία με προσβολές» είπε ο Μπους στον Τραμπ. Ο Μπους ήταν ο μόνος που επιτέθηκε με τόση ένταση στον Τραμπ και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Μπους χαρακτήρισε τον Τραμπ «υποψήφιο του χάους», σημειώνοντας ότι εάν εκλεγεί θα είναι και «πρόεδρος του χάους».

Ο Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τη δήλωσή του ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί σε μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα, λέγοντας: «Δεν μιλάμε για θρησκεία, μιλάμε για ασφάλεια».

Ωστόσο, το θέμα αναφέρθηκε ελάχιστα στη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Την ημέρα που μία φάρσα οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων στο Λος Άντζελες, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων αναφέρθηκαν συχνά σε φόβους τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

«Εάν τρομοκράτες χτυπήσουν ξανά, η πρώτη ερώτηση θα είναι: “Γιατί δεν το γνωρίζαμε και γιατί δεν το σταματήσαμε;”» είπε ο Μ.Ρούμπιο, στρέφοντας τα πυρά του στον Τεντ Κρουζ που είχε ψηφίσει υπέρ του περιορισμού των κυβερνητικών δυνατοτήτων παρακολούθησης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου