ΔΙΕΘΝΗ

Προς ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κινείται η Δύση

προς-ισχυρότερες-κυρώσεις-κατά-της-ρω-188215

Κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας-Δύσης στη σκιά της κατάρριψης της πτήσης MH17 στο ουκρανικό έδαφος, με τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας να συμφωνούν στη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης ότι θα προχωρήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Μόσχας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρεται ότι οι πέντε ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στους αυτονομιστές ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε λαμβάνει μέτρα για να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανία.

«Υπό αυτές τις συνθήκες οι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν νέα μέτρα εναντίον της Ρωσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Ματέο Ρέντσι.

Επίσης, διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εάν και κατά πόσον η Ρωσία παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές.

Η Μόσχα επιμένει να αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τα χέρια τους με όπλα και με πυραυλικά συστήματα -όπως ο ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος με τον οποίο η Δύση συγκλίνει πως καταρρίφθηκε κατά λάθος το Boeing της Malaysia Airlines.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε την Κυριακή στη δημοσιοποίηση δορυφορικών εικόνων που όπως ανέφερε υποστηρίζουν τις κατηγορίες ότι Ρώσοι βάλλουν πλέον με πυρά από το έδαφός τους κατά των κυβερνητικών στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει «ανά πάσα στιγμή» στους φιλορώσους περισσότερα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, γεγονός το οποίο η Μόσχα αρνείται, χαρακτηρίζοντας την κρίση στην Ουκρανία «εσωτερική υπόθεση».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε τη Δευτέρα πως η κατάρριψη της πτήσης MH17 με 198 επιβαίνοντες μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου», τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή ταχείας, διεξοδικής, αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους ξένους εμπειρογνώμονες να εγκαταλείψουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα τα σχέδιά τους να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου