ΔΙΕΘΝΗ

Aκροδεξιός δήμαρχος βάφει με μπλε χρώμα ένα γλυπτό γιατί το βρίσκει «καταθλιπτικό»

aκροδεξιός-δήμαρχος-βάφει-με-μπλε-χρώμ-186968

Ενας νεοεκλεγείς ακροδεξιός δήμαρχος στην περιοχή Μοζέλ της Γαλλίας αποφάσισε να βάψει γαλάζιο ένα γλυπτό που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης γιατί δεν το έβρισκε χαρούμενο.

Το έργο είναι ένα συντριβάνι από μέταλλο και πέτρα το οποίο αγόρασε το 2001 ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης Αλέν Μίλα. Ο καλλιτέχνης, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα για το έργο του, αναφέρει στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων:

«Μου τηλεφώνησαν ανώνυμα και μου είπαν ότι το συντριβάνι μου βάφτηκε μπλε. Δεν το πίστεψα, αλλά ένας φίλος μου το επιβεβαίωσε. Ο δήμαρχος δεν μου είπε τίποτα. Και όταν του τηλεφώνησα δεν θέλησε να μου εξηγήσει».

Ο νέος ακροδεξιός δήμαρχος Φαμπιέν Ενγκελμαν, με το κόμμα της Λεπέν, δηλώνει ότι στηρίζει την απόφασή του και δεν καταλαβαίνει γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για ένα έργο το οποίο, κατά την άποψή του, «δύσκολα το λες τέχνη».

«Δεν κάναμε και τίποτα. Εχουμε μια πόλη αρκετά θλιβερή και σκοτεινή, θελήσαμε να την κάνουμε λίγο πιο χαρούμενη. Βάψαμε τον πάτο του συντριβανιού μπλε και το υπόλοιπο τιρκουάζ. Τι κακό υπάρχει σε αυτό;».

Προσθέτει μάλιστα ότι θέλει να ξαναπουλήσει το συντριβάνι στον καλλιτέχνη, θυμίζοντας ότι το έργο αγοράστηκε το 2001 αντί 9.000 ευρώ, χωρίς μοτέρ και χωρίς σωλήνες.

Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπέτι καταδίκασε την «προφανή παραβίαση του δικαιώματος στην καλλιτεχνική ιδιοκτησία».

Το έργο πριν, από το facebook του καλλιτέχνη

Το έργο βαμμένο μπλε από τον δήμαρχο

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου