ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς απέρριψε την 24ωρη εκεχειρία που κήρυξε η PLO

η-χαμάς-απέρριψε-την-24ωρη-εκεχειρία-που-186223

Ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών κήρυξε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), εκεχειρία την οποία απέρριψε λίγο αργότερα η Χαμάς λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει ηρεμία μέχρι το Ισραήλ να κηρύξει κατάπαυση πυρός.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, η PLO κήρυξε μονομερή ανθρωπιστική εκεχειρία για 24 ώρες, με ενδεχόμενο επέκτασής της.

Αξιωματούχος της PLO δήλωσε αρχικά ότι μιλά εκ μέρους της Χαμάς, κάτι που η δεύτερη αρνήθηκε στη συνέχεια.

Με την άρνηση της Χαμάς για κατάπαυση πυρός, η εκεχειρία θεωρείται αδύνατο να εφαρμοστεί. Η παλαιστινιακή οργάνωση χαρακτήρισε την πρόταση της PLO ως λάθος κίνηση.

Εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός, μέχρι να κάνει το ίδιο το Ισραήλ.

«Εάν επιτευχθεί διεθνής δέσμευση σε μία ισραηλινή συμφωνία για κατάπαυση πυρός, τότε θα το σκεφτούμε» είπε ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, λίγο πριν εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ ταξιδέψουν στο Κάιρο για να συζητήσουν πάνω σε μια αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βομβαρδισμών την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα σε περισσότερους από 1.200. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 53 στρατιώτες -οι δέκα την Τρίτη- και δύο ισραηλινοί πολίτες, καθώς και ένας Ταϊλανδός.

Από το πρωί, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την τελευταία μισή ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ενταθεί.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν επλήγη ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια.

Νωρίτερα την Τρίτη, το εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Γάζας έπαψε να λειτουργεί, όταν δέχθηκε πλήγμα στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Παράλληλα, επλήγησαν ένα λιμάνι, ένας προσφυγικός καταυλισμός, τέσσερα τεμένη και το σπίτι ηγέτη της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μέσα στα τζαμιά κρύβονταν όπλα.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το ένα πέμπτο των κατοίκων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου