ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδή έφερε πίσω την 19χρονη κόρη της από το «χαλιφάτο» της Ράκα

ολλανδή-έφερε-πίσω-την-19χρονη-κόρη-της-1860

Πολλά σημεία είναι θολά γύρω από το πώς μία μητέρα από την Ολλανδία κατάφερε να επιστρέψει στο Μάαστριχτ μαζί με την 19χρονη κόρη της, η οποία είχε πάει στη Ράκκα της Συρίας -«πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών- για να παντρευτεί.

Η κόρη της θα οδηγηθεί στο δικαστήριο και οι ακροάσεις θα γίνουν, αρχικά, κεκλεισμένων των θυρών αλλά η εισαγγελία φαίνεται να αμφισβητεί ορισμένα σημεία της μαρτυρίας της μητέρας για το πώς διέσωσε την 19χρονη.

Η 19χρονη ολλανδή Αΐσα, της οποίας το επίσημο μικρό όνομα είναι Στερλίνα, συνελήφθη την Τετάρτη κατά την επιστροφή της στη χώρα, δήλωσε η Ανμαρί Κεμπ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μάαστριχτ όπου κατοικεί η οικογένεια.

Η Αΐσα είχε πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ. Είχε φύγει από την Ολλανδία με σκοπό να ταξιδέψει στη συριακή πόλη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου, για να παντρευτεί εκεί έναν «διάσημο» μαχητή, τον τουρκο-ολλανδό Ομάρ Γιλμάζ.

Η μητέρα της Μονίκ είχε ενημέρωσει τις αρχές και είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την τότε 18χρονη κόρη της. Το διαβατήριό της ακυρώθηκε, αλλά η Αΐσα κατάφερε με την ταυτότητά της να φτάσει μέχρι την Τουρκία και από εκεί θεωρείται ότι πέρασε στη Συρία.

Πριν από δύο μήνες, η Μονίκ είχε απευθύνει έκκληση μέσω της ολλανδικής τηλεόρασης στην κόρη της να γυρίσει πίσω. Ήταν σε συνεχή επαφή με τις αρχές, οι οποίες όμως την προειδοποίησαν σε όλους τους τόνους πως δεν θα έπρεπε να ταξιδέψει μέχρι τη Συρία για να σώσει την κόρη της.

Η Μονίκ αψήφησε όμως τις συστάσεις των αρχών και έφυγε με σκοπό να φέρει πίσω την Αΐσα. Τελικά, επέστρεψαν και οι δύο την Τετάρτη στο Μάαστριχτ.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς κατάφερε να διασώσει την κόρη της η Μονίκ.

Η ολλανδική εισαγγελία που χειρίζεται μάλιστα την υπόθεση αμφισβητεί ότι η Μονίκ έφτασε μέχρι τη Συρία, αλλά αναφέρει ότι βρήκε την κόρη της στα συροτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Algemeenm Dagblad (AD), η Αΐσα φέρεται να ζήτησε από τη μητέρα της να τη βοηθήσει να γυρίσει στο σπίτι μετά την αποτυχία του γάμου της. Η Μονίκ φέρεται να διέσχισε τα συριακά σύνορα και να συνάντησε την κόρη της στη Ράκα και από εκεί να επέστρεψαν μαζί στην Ολλανδία μέσω Τουρκίας, προσθέτει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης είναι πολύ ασαφείς.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο Ρότζερ Ρος, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο L1 χθες βράδυ, η Μονίκ «ουδέποτε πάτησε το πόδι της στη Συρία». Η Μονίκ φέρεται να συνάντησε την κόρη της στα σύνορα, άφησε να εννοηθεί ο Ρος τονίζοντας ότι η εισαγγελία εξετάζει επίσης τη διαδρομή που ακολούθησε η Μονίκ.

Η ίδια η Μονίκ επέμεινε την Παρασκευή, μιλώντας στον ολλανδικό Telegraaf, στη δική της εκδοχή. Οι πρώτες ακροάσεις ανοικτές στη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση αναμένονται σε τρεις μήνες και μέχρι τότε η Αΐσα απαγορεύεται να μιλά σε μέλη της οικογένειάς της, εκτός από τη μητέρα της, ή στα ΜΜΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου