ΔΙΕΘΝΗ

Μαστίγωσαν έφηβη επειδή διατηρούσε δεσμό με νεαρό άνδρα

μαστίγωσαν-έφηβη-επειδή-διατηρούσε-δ-185674

Μια έφηβη 16 ετών, η Σαμπέρα, μαστιγώθηκε στην επαρχία Γκάζνι του νότιου Αφγανιστάν, επειδή είχε σχέση με έναν νεαρό άνδρα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, η Σαμπέρα μαστιγώθηκε μπροστά στους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού και σε μέλη της οικογένειάς της. Μου είπαν ότι έκτοτε δεν είναι καλά στην υγεία της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουκούρια Ουάλι, μια τοπική αξιωματούχος.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στην αγροτική περιοχή Τζαγούρι της επαρχίας Γκάζνι που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο -αντίθετα με πολλές άλλες περιοχές της ίδιας επαρχίας όπου κυριαρχούν οι Ταλιμπάν- και στην οποία μένει κυρίως η εθνότητα των Χαζάρα που είναι πιο φιλελεύθερη όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με άλλες εθνότητες.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον φίλο της Σαμπέρα ήταν ένα πρόστιμο ύψους 80.000 αφγκάνι, δηλαδή 1.600 δολάρια. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ζάφαρ Σαρίφ επιβεβαίωσε το συμβάν και πρόσθεσε ότι έχει σταλεί στην Τζαγούρι μια αντιπροσωπεία για να ερευνήσει τα γεγονότα.

Πολλά ειδεχθή εγκλήματα με θύματα γυναίκες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μήνα στο Αφγανιστάν, κυρίως στις περιοχές που τηρούνται πιστά οι παραδόσεις.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, το 87% των γυναικών στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία ή τις έχουν αναγκάσει να παντρευτούν.

Η αφγανική κοινωνία πάντως κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία, καταγγέλλοντας ότι από τη μία τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών για να «συνεχίσει να λαμβάνει» διεθνή βοήθεια, όμως «πρακτικά» υποκύπτει «στα αιτήματα των εξτρεμιστικών στοιχείων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου