ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, επέβαλε η Ρωσία

εμπάργκο-στις-εισαγωγές-φρούτων-και-λ-184679

Η Ρωσία αποφάσισε την Τετάρτη να απαγορεύσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, μία ημέρα μετά την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.

«Πήραμε την απόφαση να επιβάλουμε περιορισμούς σχεδόν επί του συνόλου των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από την Πολωνία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλεξέι Αλεξένκο, εκπρόσωπος της Rosselkhoznadzor, της ρωσικής υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «επανειλημμένων παραβιάσεων» των πιστοποιητικών και των διαδικασιών καραντίνας και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του εντοπισμού επικίνδυνου εντόμου.

Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το όπλο της επιβολής περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, ως μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης προς τις γειτονικές της χώρες.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό τους τελευταίους μήνες κατά της Ουκρανίας και του Μόλδοβα σε αντίποινα για την υπογραφή από τις δύο πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν χθες την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, με στόχο τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών, την απαγόρευση της πώλησης οπλικών συστημάτων και τεχνολογίας αιχμής. Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου επίσης.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου