ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

«Εξηγήσεις» από τη Fiat για τα σχέδιά της, απαιτεί η ιταλική κυβέρνηση

εξηγήσεις-από-τη-fiat-για-τα-σχέδιά-της-α-184546

Η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat «οφείλει να εξηγήσει» πολύ σύντομα τη στρατηγική της για την Ιταλία, δήλωσε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, έπειτα από μια ανακοίνωση της εταιρίας ότι μπορεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Φορνέρο ζήτησε μια «επείγουσα συνάντηση» με τον γεγνικό διευθυντή της Fiat Σέρτζο Μαρκιόνε, μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη από τον όμιλο ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη στρατηγική του «Fabbrica Italia» και να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές της σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Δεν μπορούμε να ’καλούμε’ τον γενικό διευθυντή στο υπουργείο. Αλλά του ζητήσαμε μια συγκεκριμένη δέσμευση: να μας πει τι σκοπεύει να τροποποιήσει στο περιεχόμενο του σχεδίου Fabbrica Italia», εξήγησε η Φορνέρο σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Ο Μαρκιόνε δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του. Το οφείλει όχι μόνο στην κυβέρνηση και στους μετόχους του, αλλά κυρίως στους εργαζόμενους της Fiat και τις χιλιάδες των οικογενειών που ζουν χάρη στη Fiat. Και το οφείλει επίσης στην Ιταλία», επιμένει η υπουργός.

«Θέλουμε η Fiat να υπερασπιστεί και να ανανεώσει την παραγωγή της και τις επενδύσεις της στην Ευρώπη», υπογραμμίζει.

Η Fiat δέχθηκε έντονες κριτικές και αιτήματα για διευκρινίσεις αφού ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αποστασιοποιείται από τη «Fabbrica Italia» λόγω της βαθιάς κρίσης που πλήττει την αγορά του αυτοκινήτου.

Η ιδέα αυτή, η οποία διατυπώθηκε τον Απρίλιο του 2010, προέβλεπε 20 δισ. ευρώ επενδύσεις και την παραγωγή 1,4 εκατ. οχημάτων το 2014 στην Ιταλία. Ο όμιλος είχε ήδη ανακοινώσει πως εγκαταλείπει την ιδέα αυτή τον Οκτώβριο του 2011.

«Τα πράγματα (…) έχουν αλλάξει βαθιά από τον Απρίλιο του 2010. Η ευρωπαϊκή αγορά του αυτοκινήτου μπήκε σε μια σοβαρή κρίση και αυτή της Ιταλίας κατέρρευσε στο επίπεδο της δεκαετίας του 1970. Είναι συνεπώς αδύνατο να αναφερθούμε σε ένα σχέδιο που χρονολογείται εδώ και δυόμισι χρόνια», εξήγησε η Fiat σε ανακοινωσή της.

Η Fiat υπογράμμισε πως προτεραιότητά της είναι «να αναπτυχθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική», προσθέτοντας πάντως πως δεν υπάρχει θέμα «να ξεχάσει τη σημασία της Ιταλίας και της Ευρώπης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου