ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Για «δολοφονία με τρομοκρατικούς σκοπούς» κατηγορείται ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο

βέλγιο-για-δολοφονία-με-τρομοκρατικ-184249

Ο κατηγορούμενος για την αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, ο Μεχντί Νεμούς, κατηγορείται για «δολοφονία με τρομοκρατικούς σκοπούς» και διατάχθηκε η προφυλάκισή του, ανέφερε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή βελγική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Οι αρχές της Γαλλίας, όπου συνελήφθη ο Νεμούς, τον παρέδωσαν χθες στο Βέλγιο και η άσκηση δίωξης σε βάρος του τού γνωστοποιήθηκε αμέσως αφού ανακρίθηκε από στελέχη της μονάδας δίωξης της τρομοκρατίας της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες και από τον τακτικό ανακριτή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις πρώτες ανακρίσεις του στο Βέλγιο, αρνήθηκε να ομολογήσει ή να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο συνήγορός του δικαιολόγησε τη σιωπή του επικαλούμενος τις διαρροές στον Τύπο.

Ο ύποπτος «δεν μπορεί να ανεχθεί το γεγονός ότι οι δηλώσεις του βρίσκονται την επομένη στις εφημερίδες», είπε ο δικηγόρος Σεμπαστιάν Κουρτουά. «Απαιτούμε να αρχίσει έρευνα σε βάρος των ανακριτών οι οποίοι παραβιάζουν τον νόμο και οργανώνουν τις διαρροές αυτές» στα ΜΜΕ, πρόσθεσε ο δικηγόρος χθες.

Ο Μεχντί Νεμούς έχει πλέον προφυλακιστεί στη φυλακή της Μονς (νότιο Βέλγιο), σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται να λάβει μέρος σε μια αναπαράσταση της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Ο 29χρονος Νεμούς, Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Αλγερία, ο οποίος συνελήφθη στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, την 30ή Μαΐου και παρέμενε προφυλακισμένος από τις αρχές του Ιουνίου στη φυλακή της κωμόπολης Μπουά ντ’ Αρσί, κοντά στο Παρίσι, κατηγορείται για τέσσερις δολοφονίες την 24η Μαΐου εις το όνομα του τζιχάντ (του «ιερού πολέμου») στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.

Οι βελγικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή το από τη Γαλλία και παραδόθηκε στο Βέλγιο με μια ειδική οχηματοπομπή, συνοδεία της γαλλικής στρατοχωροφυλακής.

Η παράδοσή του στο Βέλγιο από τις γαλλικές αρχές δεν αποτέλεσε έκδοση με την δικαστική έννοια του όρου: έγινε βάσει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο επιτρέπει από το 2002 σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραδίδουν υπηκόους τους σε χώρες εταίρους τους.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου