ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Λίμπερμαν, λέει το Ισραήλ

η-χαμάς-σχεδίαζε-να-δολοφονήσει-τον-λί-1842

Στη σκιά της έξαρσης των εγκλημάτων βίας και των συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις παλαιστίνιους μέλη της Χαμάς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν με ρουκέτα RPG τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβινγκτορ Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το καλοκαίρι.

Η Σιν Μπετ δηλώνει ότι οι συλληφθέντες παλαιστίνιοι είναι μέλη της Χαμάς, η οποία από πλευράς της δήλωσε διά του εκπροσώπου της Σαμπί Αμπού Ζούχρι ότι «δεν έχει καμία πληροφορία για το ζήτημα, αλλά οι ηγέτες της κατοχής είναι νόμιμοι στόχοι».

Ο πόλεμος των 50 ημερών έληξε με εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών έχοντας κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 2.100 παλαιστινίων -στην πλειονότητά τους άμαχοι- και 67 ισραηλινών πολιτών και έξι πολιτών.

Βάσει των όσων υποστηρίζει η Σιν Μπετ, η ομάδα σκόπευε να αγοράσει αυτοπροωθούμενη ρουκέτα (RPG) και να την εκτοξεύσει κατά της αυτοκινητοπομπής του Λίμπερμαν κοντά στην κατοικία του στον εβραϊκό οικισμό Νοκντίμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο πυρήνας της Χαμάς φέρεται να παρακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή του ακροδεξιού υπουργού και αρχηγού κόμματος, και να είχε χρονομετρήσει τις διαδρομές που ακολουθεί για να χτυπήσει την κατάλληλη στιγμή.

Οι ύποπτοι -Ιμπραχήμ Σαλίμ Μαχμούντ αλ-Ζιρ, Ζιάντ Σαλίμ Μαχμούντ αλ-Ζιρ, Αντνάν Αμίν Μαχμούντ Σαμπίχ και Γιούσεφ Ιμπραχήμ Γιούσεφ αλ-Σεΐχ, προέρχονταν από το χωριό Χαρμάλα της Δυτικής Όχθης, σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από τον οικισμό Νοκντίμ.

Στην ανακοίνωση της Σιν Μπετ δεν διευκρινίζεται πότε συνελήφθησαν.

Η εφημερίδα Jerusalem Post αναφέρει ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Haaretz ο πυρήνας εντοπίστηκε και τα μέλη του συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, οι παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι ήλπιζαν πως η δολοφονία Λίμπερμαν «θα στείλει ένα μήνυμα στο κράτος του Ισραήλ που θα φέρει το τέλος του πολέμου στη Γάζα».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον στρατοδικείου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία για διάπραξη δολοφονίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου