ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία

το-συμβούλιο-ασφαλείας-του-οηε-ενέκρι-183610

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει τη χάραξη ενός διεθνούς οδικού χάρτη με στόχο την ειρήνευση στη Συρία.

Με περισσότερους από 250.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα, το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ διαφαίνεται αβέβαιο. Παρόλα αυτά, στο χτεσινό συμβούλιο δεν έγιναν συγκεκριμένες συζητήσεις για τον κ. Άσαντ.

«Το Συμβούλιο στέλνει σαφές μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η ώρα να σταματήσουν οι σκοτωμοί στη Συρία είναι τώρα και πως πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να συσταθεί μια κυβέρνηση που οι βασανισμένοι άνθρωποι αυτής της ταλαίπωρης γης θα μπορούν να υποστηρίξουν» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η συμφωνία αυτή επήλθε αφότου οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πρωταρχικό σχέδιο, παρά το γεγονός ότι έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το τι θα έπρεπε να γίνει στη Συρία όπου οι τζιχαντιστές κατέχουν εδάφη. Ο Τζον Κέρι κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβουλίου για το μέλλον του Άσαντ, που είναι εταίρος όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και του Ιράν.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν πολλές φορές τονίσει ότι ο Σύρος Πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία, κάτι που επανέλαβε κατά τη διάρκεια της χτεσινής απολογιστικής του συνέντευξης και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τη γνώμη αυτή συμμερίζονται και πολλές Δυτικές και Αραβικές χώρες, που τονίζουν ότι ο κ. Άσαντ δεν μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην μετάβαση της Συρίας και επιμένουν ότι πρέπει να φύγει. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε ότι η ιδέα της συμμετοχής του Άσαντ σε μια νέα εκλογική διαδικασία είναι «απαράδεκτη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και Φίλιπ Χάμοντ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών: «Είναι αδύνατο να υπάρξει ειρήνη και ενότητα όσο παραμένει».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία

«Δεν έχουμε αυταπάτες για τα εμπόδια που υπάρχουν» τόνισε ο κ. Κέρι, και συμπλήρωσε: «Προφανώς παραμένουν σημαντικές διαφορές απόψεων στην παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο μέλλον του Προέδρου Άσαντ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Διεθνής Ομάδας Στήριξης της Συρίας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτόν, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλες οργανώσεις πέρα από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα. «Χρειάζεται σαφήνεια εδώ, επομένως όπως πρότεινε ο [υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ] Τζον [Κέρι], συμφωνήσαμε να καθορίσουμε τα κριτήρια ώστε στο μέλλον και άλλες προφανώς τρομοκρατικές οργανώσεις να προστεθούν» ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Ενοχλημένος με τις συζητήσεις για την αποχώρηση του Σύρου Προέδρου εμφανίστηκε και ο πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάρ Τζαφάρι, που τόνισε ότι είναι τρομερά αντιφατικό να ισχυρίζονται διάφορες χώρες να συζητούν για το δικαίωμα των Σύρων να αποφασίσουν τη μοίρα τους αλλά ταυτόχρονα να επιμένουν στην αντικατάσταση του Άσαντ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου