ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος επιστήμονας συνελήφθη για κατασκοπεία στη Γερμανία

ρώσος-επιστήμονας-συνελήφθη-για-κατα-183326

Η εισαγγελία της Γερμανία ανακοίνωσε ότι ένας ρώσος επιστήμονας συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας. Ο επιστήμονας, που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο, κατηγορείται ότι κατασκόπευε το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Ariane.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Γερμανίας, ο Iλνούρ Ν. κατηγορείται ότι συνέλεξε πληροφορίες για τη Ρωσία «σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οχήματος εκτόξευσης Ariane».

Ο Ιλνούρ Ν. στρατολογήθηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019», σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, που είναι επιφορτισμένη με τις υποθέσεις κατασκοπείας.

Από τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, συναντήθηκε επανειλημμένα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών στον οποίο διαβίβασε, «στη διάρκεια πολλών συναντήσεων, πληροφορίες για τα σχέδια έρευνας στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, κυρίως για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του ευρωπαϊκού οχήματος εκτόξευσης Ariane».

Σε αντάλλαγμα έλαβε ποσό χρημάτων σε μετρητά συνολικού ύψους 2.500 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τον άνδρα ή το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν. Τον Ιούνιο, η γερμανική δικαιοσύνη είχε πει ότι ήταν βοηθός «σε μια επιστημονικοτεχνική έδρα».

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου