ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Εντός των προσεχών εβδομάδων η απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

φινλανδία-εντός-των-προσεχών-εβδομάδ-18306

Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την οριστική απόφαση ως προς την κατάθεση υποψηφιότητας για την ένταξη της χώρας ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, μιλώντας από τη Στοκχόλμη η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί αρκετά γρήγορα. Σε λίγες εβδομάδες, όχι σε μήνες», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός κατόπιν συνομιλιών με την Σουηδή ομόλογό της, Μαγκνταλένα Αντερσον, την ώρα που η Σουηδία δεν αποκλείει επίσης την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δεν εξέφρασε ρητώς τη θέση της, όμως τόνισε τα πλεονεκτήματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ έναντι ενός απλού εταίρου, όπως είναι σήμερα η Φινλανδία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Μαγκνταλένα Άντερσον από τη Στοκχόλμη.

«Η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει», προειδοποίησε.

Η συζήτηση για την επιλογή της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ αρχίζει στο φινλανδικό Κοινοβούλιο σήμερα, Τετάρτη, και η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Η επόμενη Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας υπέβαλε στο Κοινοβούλιο «λευκή βίβλο» για την στρατηγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς των συζητήσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλει εις βάθος το περιβάλλον ασφαλείας, αναφέρεται στην λευκή βίβλο , σύμφωνα με την οποία, ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα σημάνει αύξηση των αμυντικών της δαπανών κατά 1%’έως 1,5%.

Θα ήταν καλό αν η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αντίστοιχες επιλογές ασφαλείας στο μέλλον, πρόσθεσε η Φινλανδή πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι η χώρα της θα πρέπει να είναι έτοιμη για αντίδραση της Ρωσίας ακόμη και κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της επιλογής ένταξης ή μη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Αντερσο, δήλωσε από την πλευρά της ότι θα πρέπει από σουηδικής πλευράς να εξετασθεί ποιο είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να λάβουμε αποφάσεις, επισήμανε.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου