ΔΙΕΘΝΗ

Μάλτα: πλούσια οικογένεια διέσωσε 3.000 παράνομους μετανάστες

μάλτα-πλούσια-οικογένεια-διέσωσε-3-000-πα-18202

Μία εύπορη οικογένεια από τη Μάλτα ίδρυσε και χρηματοδότησε εξ ιδίων πόρων οργάνωση για την διάσωση μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη από τις βόρειες ακτές της Αφρικής, κυρίως για να ξεφύγουν από την κόλαση των πολυετών αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Οπως γράφει το βρετανικό BBC η οικογένεια Κατραμπόνε συνέβαλε στην διάσωση περίπου 3.000 ανθρώπων – ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι -, που κόντεψαν να θαλασσοπνιγούν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Κρίστοφερ, η Ρετζίνα και η Μαρία Λουίζα Κατραμπόνε ξόδεψαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ από την οικογενειακή περιουσία τους για την λειτουργία της οργάνωσης «Υπεράκτιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών» (MOAS).

«Σοκαρίστηκα από τον αριθμό των προσφύγων που στοιβάζονται σε μια βάρκα. Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο φριχτό είναι το ταξίδι τους αν δεν το παρακολουθήσεις τόσο στενά. Βοηθήσαμε να σωθούν 3000 άνθρωποι που αλλιώς θα είχαν χαθεί, στη διάρκεια των 90 ημερών που κράτησε το πρόγραμμά μας. Η παρούσα φάση του προγράμματος αρωγής προσφύγων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο», είπε ο Κρίστοφερ Κατραμπόνε.

Το κόστος για τα «ταξίδια της προσφυγιάς» συχνά ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, αναγκάζοντας όσους θέλουν να σώσουν τις ζωές τους από τη φρίκη του πολέμου, να ξεπουλούν όλα τα υπάρχοντά τους. «Θυμάμαι έναν ηλικιωμένο Παλαιστίνιο που πούλησε όλα του τα υπάρχοντα για ένα τιποτένιο ταξίδι που του κόστισε 15.000 δολάρια.Ένα άλλο ηλικιωμένο ζευγάρι Συρίων στη δύση της ζωής τους αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Αλέππο. Αυτοί είναι οι τυχεροί, γιατί διαθέτουν τα χρήματα για τέτοια ταξίδια. Είναι συνήθως δάσκαλοι, μηχανικοί, δικηγόροι…», λέει ο κ.Κατραμπόνε.

Και εξηγεί ότι συχνά η συμπεριφορά των παιδιών συνιστά μια τραγική αντίφαση: «Τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν τι γίνεται σε ένα τέτοιο ταξίδι. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ένα μικρό κορίτσι να γελά και να χορεύει όταν τόσοι ενήλικες ανησυχούν για το χάος της ζωής τους».

Μέσω του MOAS έχει προσφερθεί βοήθεια στη μεταφορά προσφύγων είτε μέσω ιταλικών πλοίων είτε μέσω του «Φοίνικα» («Phoenix»), της θαλαμηγού αυτής της πλούσιας οικογενείας από τη Μάλτα. Η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στη Μάλτα, ενώ η οικογένεια σήμερα προετοιμάζει την οργάνωση μιας καινούριας αποστολής διάσωσης και αρωγής μεταναστών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου