ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού»

οηε-οι-παλαιστίνιοι-στη-γάζα-βρίσκοντ-182000

Δραματική κραυγή από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας την επομένη του μακελειού στο σχολείο-καταφύγιο της Τζαμπαλίγια. «Ο πληθυσμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» δηλώνει ο επικεφαλής της UNRWA Πιερ Κράχενμπουλ ζητώντας την άμεση κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί, 8.220 είναι οι τραυματίες σε 24 ημέρες πολέμου.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα, ο Πιερ Κράχενμπουλ ζήτησε από το ΣΑ και τη διεθνή κοινότητα «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την ακραία κατάσταση».

«Ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της UNRWA είχε κατακεραυνώσει την Τετάρτη το Ισραήλ για την επίθεση στο σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

«Παιδιά σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν δίπλα στους γονείς τους στο πάτωμα τάξης σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο του ΟΗΕ. Παιδιά σκοτώθηκαν στον ύπνο τους: αυτό είναι ύβρις για όλους μας, πηγή ντροπής παγκοσμίως. Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το όνειδος» δήλωσε.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον του ΣΑ, ο Πιερ Κράχενμπουλ υπογράμμισε ότι με περίπου 220.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να έχουν πλέον αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα, «οι συνθήκες ζωής αυτών των προσφύγων είναι ολοένα και πιο επισφαλείς», ενώ υπογράμμισε την έλλειψη μέσων υγιεινής και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.

«Χιλιάδες γυναίκες που έχουν καταφύγει στα σχολεία μας εγκυμονούν» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της UNRWA δήλωσε ότι φοβάται μία νέα εισροή αμάχων στα καταφύγια του ΟΗΕ, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη, μετά τις νέες προειδοποιήσεις του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Καλώντας «όλες τις πλευρές να σεβαστούν το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ» ο Πιερ Κράχενμπουλ ζήτησε να κηρυχθεί «άμεσα εκεχειρία και χωρίς προϋποθέσεις», τονίζοντας επίσης ότι «ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να αρθεί».

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει απόφαση ώστε να τερματιστούν «οι σφαγές στη Γάζα», προειδοποιώντας κατά μιας σύρραξης «η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την περιοχή, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή ενός εύρους χωρίς προηγούμενο τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Πέμπτη το βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να διεξαχθεί άμεση έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

«Καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς σχολείου του του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και αγοράς στην Σετζάγια συνοικία τ Γάζας. Είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται εκτοπισμένοι άμαχοι, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε προστατευμένες περιοχές του ΟΗΕ αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον ισραηλινό στρατό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου