ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες κοντράρονται για τις εκλογές της Κυριακής

πορτογαλία-σοσιαλιστές-και-σοσιαλδη-181565

Εθνικές εκλογές την Κυριακή (30.01.2022) στην Πορτογαλία. Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα απέχουν βραχεία κεφαλή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.

Όπως εκτιμά η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο Expresso, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 στην Πορτογαλία, εξασφαλίζει το 35% της πρόθεσης ψήφου, έναντι του 33% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο, Ρουί Ρίο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Publico, το PS μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό 36%, έναντι 33% του PSD.

Στο μέτρο που η διαφορά παραμένει εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, οι δύο εφημερίδες περιγράφουν την κατάσταση ως «τεχνική ισοπαλία».

Η κούρσα αναμένεται επίσης στήθος με στήθος και με όρους κοινοβουλευτικών εδρών, καθώς κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορεί να διεκδικήσει την εκλογική νίκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πορτογαλία – Εκλογές: Τα υπόλοιπα κόμματα

Πίσω από τα δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Πορτογαλία από την έλευση της δημοκρατίας το 1974, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τέσσερα κόμματα με 5% έως 6% της πρόθεσης ψήφου.

Στην άκρα δεξιά και την δεξιά, οι ριζοσπάστες λαϊκιστές της Chega και οι φιλελεύθεροι αναμένεται να καταγράψουν ισχυρή άνοδο μετά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο το 2019 με έναν και μοναδικό βουλευτή.

Από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι κάποτε σύμμαχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος – το Μπλοκ της Αριστεράς και ο συνασπισμός Κομμουνιστών – Πράσινων – κινδυνεύουν να τιμωρηθούν για την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2022, που προκάλεσε και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της Κυριακής.

Ο Αντόνιο Κόστα ανέλαβε την εξουσία το 2015 χάρη στην κοινοβουλευτική υποστήριξη των κομμάτων αυτών της αριστεράς, αλλά δεν ανανέωσε τις συμφωνίες αυτές μετά τις εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με 36,3% των ψήφων, απέχοντας ωστόσο κατά 8 έδρες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου