ΔΙΕΘΝΗ

Θριαμβευτική νίκη του Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα στις Πορτογαλικές εκλογές

θριαμβευτική-νίκη-του-σοσιαλιστή-αντ-177440

Προς μεγάλη έκπληξη των δημοσκόπων και των πολιτικών αναλυτών, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, κατήγαγε μία απρόσμενη καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης πάντως σημαδεύτηκε και από την άνοδο της Ακροδεξιάς. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κόστα θα έδινε δύσκολη μάχη με τη κεντροδεξιά αντιπολίτευση, τελικά έκανε την ανατροπή καθώς το κόμμα του κατάφερε να ενισχύσει τη δύναμή του σε σχέση με το 2019 και πλέον δεν έχει ανάγκη για να κυβερνήσει τους πρώην συμμάχους στη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Το γεγονός ότι, ο Αντόνιο Κόστα ήταν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι του απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Mε βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, το κεντροαριστερό κόμμα PS καταλαμβάνει 118 έδρες από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής.

Απομένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύονται με τις ψήφους των Πορτογάλων της διασποράς, τουλάχιστον μία εκ των οποίων ενδέχεται να καταλάβει επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Το κόμμα του Κόστα συγκεντρώνει το 42% των ψήφων ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει το 36,3% των ψήφων και είχε καταλάβει 108 έδρες.

Αλλά και το κόμμα της Ακροδεξιάς «Σέγκα» (σημαίνει «Αρκετά») παρουσίασε άνοδο καταλαμβάνοντας το 8,5% ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο απερχόμενο κοινοβούλιο κατείχε μόλις μία έδρα, ενώ τώρα ίσως μετατραπεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας της Ιβηρικής.

Την ίδια ώρα, το «Μπλοκ της Αριστεράς» αναμένεται να καταλάβει από 3 ως 10 έδρες κατακτώντας τη δεύτερη θέση ενώ η συμμαχία κομμουνιστών/πρασίνων δεν αναμένεται να καταλάβει από 3 ως 8 έδρες.

«Απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Δεν σημαίνει πως θα κυβερνήσουμε μόνοι μας. Είναι υψηλότερη ευθύνη και συνεπάγεται πως θα πρέπει να κυβερνήσουμε μαζί με και για όλους τους Πορτογάλους», υποστήριξε ο Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του.

Ο 60χρονος πρώην δήμαρχος Λισαβόνας κατέλαβε την εξουσία το 2015, ωστόσο, χθες, το κόμμα του «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (PS) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση RTP, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι οι Πορτογάλοι θέλουν να κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θέλουν ηρεμία στη ζωή τους».

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου