ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Χοντορκόφσκι

διεθνές-ένταλμα-σύλληψης-κατά-του-χον-177239

Ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του επικριτή του Κρεμλίνου και πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον οποίο η αστυνομία κατηγορεί ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του δημάρχου μιας πόλης της Σιβηρίας το 1998, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Βλαντίμιρ Μαρκίν, εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Χοντορκόφσκι έδωσε εντολή σε υφιστάμενούς του να σκοτώσουν τον Βλαντίμιρ Πετούκοφ, δήμαρχο της Νεφτεγιουγκάνσκ, το 1998.

Ο Μαρκίν διευκρίνισε ότι το κίνητρο ήταν οικονομικής φύσης και συνδεόταν με το αίτημα του Πετούκοφ προς την Yukos, της οποίας ήταν επικεφαλής ο Χοντορκόφσκι, να καταβάλει φόρους, που, σύμφωνα με τον δήμαρχο, απέφευγε να καταβάλει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην επικεφαλής της Yukos μια ημέρα μετά τις εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία στη Μόσχα του φιλοδημοκρατικού κινήματος Ανοιχτή Ρωσία, που ίδρυσε ο πρώην ολιγάρχης.

Η ρωσική αστυνομία πραγματοποίησε χθες έρευνες στα διαμερίσματα πολλών εργαζομένων στο κίνημα αυτό.

Σε σχετική ανακοίνωση του κινήματος, το οποίο ίδρυσε ο Χοντορκόφσκι για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, διευκρινιζόταν επίσης ότι οι έρευνες αυτές συνδέονταν με την έρευνα για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή που ξεκίνησε κατά του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου Yukos το 2003.

Οι έρευνες αυτές έγιναν λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από τη ρωσική δικαιοσύνη της πρόθεσής της να απαγγείλει στον Χοντορκόφσκι κατηγορίες για φόνο και να εκδώσει εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο της υπόθεσης της δολοφονίας του δημάρχου που χρονολογείται από το 1998.

Ο Χοντορκόφσκι, ο πιο πλούσιος κάποτε άνθρωπος στη Ρωσία, ο οποίος διαμένει σήμερα στο Λονδίνο, έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση για τη δολοφονία του δημάρχου της Σιβηρίας πριν από 17 χρόνια “πολιτικά υποκινούμενη”.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έμεινε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή μετά τη σύλληψή του το 2003 και την καταδίκη του για “υπεξαίρεση σε μεγάλη κλίμακα” και “φοροδιαφυγή”, προτού του απονείμει χάρη το 2013 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Χοντορκόφσκι είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στην πολιτική. Ωστόσο δημιούργησε το κίνημα Ανοιχτή Ρωσία για να συσπειρώσει τις ισχνές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη χώρα.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο πρώην ολιγάρχης κάλεσε σε μια “επανάσταση” στη Ρωσία, καταδικάζοντας, όπως είπε, το “πραξικόπημα” του προέδρου Πούτιν, την εξουσία του οποίου έκρινε “παράνομη”.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου