ΔΙΕΘΝΗ

Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε τον Τζον Τεφτ ως πρεσβευτή στη Μόσχα

η-αμερικανική-γερουσία-ενέκρινε-τον-τ-176729

Η αμερικάνικη Γερουσία επικύρωσε την ομόφωνη έγκριση της επιτροπής Εξωτερικών για την τοποθέτηση του Τζον Τεφτ ως πρεσβευτή στη Μόσχα. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ενζι επιχείρησε να εμποδίσει την σχετική ψηφοφορία αλλά η ένσταση του απορρίφθηκε ακαριαία.

Η τοποθέτηση αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα αυτή την εποχή ερμηνεύθηκε και χαρακτηρίστηκε στην Ουάσιγκτον ως «ουσιαστικη ένδειξη» ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θέλει να οξυνθούν περισσότερο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσιας.

Ο Τζον Τεφτ, ο οποίος διαδέχεται τον Μάικλ Μακφόλ. είναι διπλωμάτης καριέρας και γνωστός στη Μόσχα όπου είχε υπηρετήσει μεταξύ 1989 και 1992 ύστερα από υπηρεσία 30 περίπου χρόνων στο τμήμα των σχέσεων με την Σοβιετική Ενωση και, σε συνέχει, με τη Ρωσία του Στέιτ Ντπάρτμεντ.

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους της Μόσχας ο νέος αμερικανός πρεσβευτής είναι γνωστός και ως «ο πρεσβευτής των έγχρωμων επαναστάσεων», έγραψε η εφημερίδα «Πράβδα». Ο κ. Τζον Τεφτ «έπαιξε κάποιον ρόλο» στην «πορτοκαλί επανάσταση» της Ουκρανίας, όταν υπηρετούσε στην εκεί πρεσβεία των ΗΠΑ, και της Γεωργίας όπου «είχε αναπτύξει εντελώς στενές σχέσεις» με τον τότε πρόεδρο της Μιχαήλ Σαακασβίλι.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου