ΔΙΕΘΝΗ

Νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη προωθεί το Ισραήλ

νέους-εποικισμούς-στη-δυτική-όχθη-προ-172946

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να ξαναρχίσει και να επεκτείνει τα σχέδια κατασκευής οικισμών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως κοντά στην Ιερουσαλήμ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας περιοχή των παλαιστινιακών εδαφών, κατήγγειλε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Ειρήνη Τώρα, η οποία τάσσεται εναντίον των εποικισμών.

Η ισραηλινή ΜΚΟ, σε έκθεσή της που βασίζεται σε έγγραφα και πληροφορίες της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνει ότι οι αρχές επιδιώκουν την κατασκευή 55.000 και πλέον νέων οικιστικών μονάδων σε προϋπάρχοντες εποικισμούς, ανάμεσά τους πάνω από 8.300 στην περιοχή που είναι γνωστή με την ονομασία E1, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τον εποικισμό Μααλέ Αντουμίμ.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι έχει στόχο να κόψει στα δύο τη Δυτική Όχθη κι ότι για τον σκοπό αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει μια εδαφική συνέχεια διαμέσου των κατασκευών στην περιοχή E1, προκειμένου να ακυρωθεί de facto το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος.

Συνολικά το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ επιδιώκει την ανέγερση 55.548 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, σε προϋπάρχοντες εποικισμούς και δύο νέους εποικισμούς, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η ΜΚΟ.

«Η περιοχή του (εποικισμού) Μααλέ Αντουμίμ και της E1 είναι μια από τις πιο ευαίσθητες όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών», του παλαιστινιακού και του ισραηλινού, τονίζει η Ειρήνη Τώρα στην έκθεσή της.

«Για αυτόν τον λόγο, κάθε φορά που ένας Ισραηλινός ηγέτης προσπαθεί να προωθήσει εκ νέου τα σχέδια (ανέγερσης εποικισμών) στην E1, η διεθνής κοινότητα τα καταδικάζει σθεναρά», προσθέτει η ΜΚΟ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τα σχέδια εποικισμού, να στραγγαλίσει τον παλαιστινιακό λαό και (να υφαρπάξει) τη γη του, οδηγούν στο τέλος της λύσης των δύο κρατών», εκτίμησε από την πλευρά της η Χανάν Ασράουι, μέλος της παλαιστινιακής ηγεσίας, αντιδρώντας στην έκθεση της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα.
Η διεθνής κοινότητα θεωρεί την κατασκευή ισραηλινών εποικισμών παράνομη και ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη ειρήνης. Σήμερα στη Δυτική Όχθη ζουν σχεδόν 400.000 έποικοι και άλλοι 200.000 στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, κάτι που καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

Το 2013, αντιμέτωπος με έντονες διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προβάλει βέτο στην ανέγερση 1.200 οικιστικών μονάδων στην περιοχή E1, αλλά η Ειρήνη Τώρα αποκαλύπτει πως το υπουργείο Στέγασης της κυβέρνησής του ανέθεσε, χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς, σε αρχιτέκτονες να καταρτίσουν και να του υποβάλουν νέα σχέδια.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι είχε εκτιμήσει ότι «η αύξηση των εποικισμών η οποία συνεχίζεται εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τις προθέσεις του Ισραήλ μακροπρόθεσμα» και καθιστά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ακόμη πιο δύσκολη.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Στέγασης του Ισραήλ για να σχολιάσει τις πληροφορίες της οργάνωσης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου