ΔΙΕΘΝΗ

Πλοίο που μεταφέρει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού αποπλέει από το Ιράν με τη Ρωσία

πλοίο-που-μεταφέρει-ουράνιο-χαμηλού-ε-172935

Ένα πλοίο που μεταφέρει πάνω από 11.000 κιλά ουράνιου χαµηλού βαθµού εµπλουτισµού έφυγε από το Ιράν για τη Ρωσία χθες, με το Ιράν να κάνει ένα βήμα προς την εκπλήρωση μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις μεγάλες δυνάμεις που υπογράφηκε στις 14 Ιουλίου, είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους όρους που υπέγραψαν το Ιράν με δυνάμεις της Δύσης, ορισμένες διατάξεις θα άρουν ορισμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον ΟΗΕ με αντάλλαγμα την αποδοχή από το Ιράν μακροχρόνιων περιρισμών σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο η Δύση για πολλά χρόνια υποψιαζόταν ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας πυρηνικής βόμβας.

Μια σημαντική διάταξη της συμφωνίας, που διαπραγματεύτηκε από το Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία είναι η υπόσχεση της Τεχεράνης να μειώσει τα αποθέματα του ουράνιου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού σε λιγότερα από 300 κιλά.

Η βεβαίωση ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις θα δοθεί από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Βιέννη.

Η περαιτέρω επεξεργασία του ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού μπορεί να αποδώσει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

«Η αποστολή του πλοίου περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλου του πυρηνικού υλικού του Ιράν που έχει εμπλουτιστεί μέχρι 20 τοις εκατό, το οποίο δεν ήταν ήδη σε μορφή μεταλλικών πλακών για τον Αντιδραστήρα Ερευνών της Τεχεράνης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε γραπτή δήλωση.

Στη δήλωσή του, ο Κέρι είπε επίσης ότι η Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της αποστολής. «Η Ρωσία, ως συμμετέχουσα χώρα στη συμφωνία του Κοινού Ολοκληρωμένου Συστήματος Δράσης (…) έπαιξε ουσιαστικό ρόλο με τη μεταφορά του υλικού αυτού από το Ιράν και την ανταλλαγή με φυσικό ουράνιο», είπε ο Κέρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου