ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ κάλεσε τη Γερμανία και την ΕΕ να στείλουν παρατηρητές στη Γάζα

το-ισραήλ-κάλεσε-τη-γερμανία-και-την-εε-172153

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε τη Γερμανία να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση στη Γάζα, ιδίως στέλνοντας παρατηρητές στα σύνορα μαζί με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαμεσολαβητές καταβάλλουν την Πέμπτη προσπάθειες για να επιτύχουν την παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου έχουν εκτοπιστεί πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έπειτα από έναν μήνα αιματοχυσίας που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στον θύλακα που κυβερνά η Χαμάς.

Τυπικά, η τριήμερη εκεχειρία λήγει την Παρασκευή.

Ο Λίμπερμαν είπε στην ευρείας κυκλοφορίας καθημερινή εφημερίδα Bild ότι η Γερμανία έχει έναν «πολύ σημαντικό» ρόλο να διαδραματίσει προκειμένου να αποτραπεί μια οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνεχίζουν να επιβάλουν πολύ σκληρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά την κίνηση αγαθών και προσώπων προς το θύλακα και προσπαθούν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια να φθάσουν όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά στους ισλαμιστές.

Ο Λίμπερμαν κάλεσε τη Γερμανία να συζητήσει με άλλα κράτη της ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακρόπνοης διευθέτησης όσον αφορά τη Γάζα, από όπου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους τον περασμένο μήνα. Η ισλαμιστική οργάνωση απαιτεί μεταξύ άλλων να τερματιστεί ο αποκλεισμός του θύλακα από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε ότι δεν προτείνει κατ’ ανάγκη την αποστολή αστυνομικών ή στρατιωτικών. «Όμως η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζεται να στείλουν επιθεωρητές στη Γάζα για να ελέγχουν το εμπόριο το οποίο διεξάγουν οι Παλαιστίνιοι με γειτονικά κράτη», σημείωσε.

Το Ισραήλ, επέμεινε ο Λίμπερμαν, δεν θέλει να αναλάβει ξανά τη διοίκηση της Γάζας, αλλά χρειάζεται να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στον θύλακα. «Η Γερμανία θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη, ως η ηγέτιδα δύναμη μιας τέτοιας αποστολής», σημείωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Η Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες αυτοπροβάλλεται ως μια από τις προστάτιδες δυνάμεις του Ισραήλ, εν μέρει λόγω της ιστορικής ενοχής της για το Ολοκαύτωμα τον Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν να ενεργοποιηθεί εκ νέου η Αποστολή της ΕΕ στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση του θύλακα έπειτα από τον πόλεμο που διήρκεσε έναν μήνα, είπε μια γερμανική διπλωματική πηγή χθες.

Ο Ράινχολντ Ρόμπε, πρόεδρος τος Γερμανοϊσραηλινού Συνδέσμου, είπε στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας αποστολής, πρόσθεσε όμως ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να εξασφαλίσει μια εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιθανόν θα χρειαζόταν να έχει επίσης υποστήριξη στρατιωτικών τμημάτων.

Πάντως ο Λίμπερμαν επισήμανε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ «δεν έχει τελειώσει ακόμη», παρότι υπήρξε επιτυχής σε ό,τι αφορά την καταστροφή των υπόγειων στοών που έχουν διανοίξει Παλαιστίνιοι αντάρτες και περνούν κάτω από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

Εξάλλου ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα απαντήσουν «αποφασιστικά» σε τυχόν νέες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

«Ο στρατός θα ξανάρχιζε τις επιχειρήσεις του και νομίζω ακόμη πιο αποφασιστικά» σε μια τέτοια περίπτωση, είπε ο Ερντάν στο ισραηλινό ραδιόφωνο και πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο επανέναρξης της ρίψης ρουκετών αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου