ΔΙΕΘΝΗ

«Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό» αναγνωρίζει ο Γιούνκερ για το LuxLeaks

το-νόμιμο-δεν-είναι-και-ηθικό-αναγνω-17104

Την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου στο βαθμό που «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες πριν «φθάσει» το LuxLeaks στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, όπου αναμένεται να παραστεί και ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων λόγω της σημερινής θέσης του στην Κομισιόν και της μακράς πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα» δήλωσε ο Γιούνκερ για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να υποδεικνύει ότι υπήρξε φιλοδοξία μου να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη».

Σε απρόσμενη εμφάνισή του κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως δεν υπήρξε παραβίαση εθνικής η κοινοτικής νομοθεσίας, αναγνώρισε όμως πως «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση Γιούνκερ αφότου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks ήλθε λίγες ώρες πριν συζητηθεί το σκάνδαλο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν αιτήματος των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα της Τετάρτης σε συνέχεια συζήτησης για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και της εκλογής του νέου αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρισκόταν επί 24 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του μικροσκοπικού Μεγάλου Δουκάτου έχοντας διατελέσει αρχικά υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα πρωθυπουργός -και μάλιστα ο μακροβιότερος στην Ευρώπη- βρέθηκε κάτω από τεράστια πίεση να μιλήσει για τις πρακτικές Λουξεμβούργου, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τη θέση που κρατά σήμερα στην Κομισιόν.

Αφού παρέμεινε σιωπηλός επί μία εβδομάδα αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε την Τετάρτη απροσδόκητα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι «είναι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Για να προσθέτει ότι οι πρακτικές δεν παραβίαζαν τους λουξεμβουργιανούς και ευρωπαϊκούς νόμους, ωστόσο μπορεί να μην ήταν ηθικές.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά στάνταρ» δήλωσε.

Εξήγησε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα» δήλωσε για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη».

«Ό,τι συνέβη ήταν σε συμμόρφωση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία επί του ζητήματος» δήλωσε αποδίδοντας το LuxLeaks στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη. «Εάν δεν υπάρχει εναρμονισμένη φορολογική πολιτική, τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε.

Και προς αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στην Ευρώπη στο μέλλον, ο Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει με την υιοθέτηση νόμου για ενιαία φορολογική βάση των επιχειρήσεων στο μπλοκ των «28», γεγονός στο οποίο αντιδρούν επί μακρόν πολλές χώρες.

Δήλωσε επίσης πως θα πιέσει προς περισσότερο αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών.

Βάσει των αποκαλύψεων, το Λουξεμβούργο αποτέλεσε φορολογικό παράδεισο για 340 πολυεθνικές που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, τα οποία θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν απαιτήσει απαντήσεις από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου επί 19 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι Φιλελεύθεροι προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου