ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Διώκει τον καταλανό πρόεδρο για «ανυπακοή και ατιμία»

ισπανία-διώκει-τον-καταλανό-πρόεδρο-γ-17083

Η Ισπανία θα διώξει τον καταλανό πρόεδρο Αρτούρ Μας για «ανυπακοή και ατιμία», αφού αψήφησε δικαστική απόφαση που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ισπανική αυτή περιφέρεια με θέμα την ανεξαρτητοποίησή της, δήλωσαν σήμερα δικαστικές πηγές.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Μας δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

Οι πηγές αυτές επισήμαναν ότι η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση και η δίωξη ενδέχεται να ασκηθεί αργότερα σήμερα ή αύριο Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε τη συμβολική ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή στην Καταλονία «μεγάλη αποτυχία του σχεδίου των υπέρμαχων της ανεξαρτητοποίησης», καθώς δύο στους τρεις Καταλανούς δεν ψήφισαν.

Η ψηφοφορία αυτή «έδειξε τη μεγάλη αποτυχία του σχεδίου των υπέρμαχων της ανεξαρτητοποίησης», δήλωσε ο Ραχόι στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από την καταλανική κυβέρνηση, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 7,5 κατοίκων της επαρχίας συμμετείχαν στη συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία. Σχεδόν το 80%, δηλαδή 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, είπαν «ναι» στην ανεξαρτησία.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ραχόι υπογράμμισε ότι το καταλανικό κοινοβούλιο μπορεί να προτείνει μια μεταρρύθμιση του συντάγματος της Ισπανίας ώστε να επιτρέπεται η διεξαγωγή ανάλογων δημοψηφισμάτων και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ανεξαρτητοποίηση των επαρχιών που το επιθυμούν.

«Το καταλανικό κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματος», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι ο Μας έχει «έναν δρόμο για να πετύχει αυτό που επιθυμεί, τον νόμιμο», κάτι που του έχει επισημάνει πολλές φορές.

Εξάλλου ο Ραχόι απέρριψε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης, όπως το επιθυμεί ο καταλανός πρόεδρος, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το σύνταγμα.

«Ο διάλογος θα διεξαχθεί στα πλαίσια που ορίζει το σύνταγμα», είχε επισημάνει νωρίτερα ο Ραχόι, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αντίθετος «σε οποιαδήποτε συνταγματική μεταρρύθμιση που θα βλάπτει την κυριαρχία» του ισπανικού λαού και την ίδια άποψη έχει και το κόμμα του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου