ΔΙΕΘΝΗ

Βίζα και τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ζητά η Τουρκία για να “δώσει“ στο προσφυγικό

βίζα-και-τελωνειακή-ένωση-με-την-εε-ζητ-170672

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ξεκινούν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας”.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι “θα πρέπει να γίνουν από την Ε.Ε. συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Τουρκία”.

Ρωσία και Τουρκία θα περιπολούν εκατέρωθεν του νέου διαδρόμου ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ

Οι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργείται με άξονα τον αυτοκινητόδρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στην νότια πλευρά, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ρωσία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα νοτίως του αυτοκινητόδρομου M4 στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η Τουρκία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα βορείως του M4, εξήγησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εάν η συριακή κυβέρνηση παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν, πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στην Τουρκία υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 δήλωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος Patriot, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να το προσφέρει στην Αγκυρα.

Σηκώθηκε και έφυγε ο Ερντογάν από τις Βρυξέλλες

Το κλίμα για τον Τούρκο πρόεδρο ήταν βαρύ από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην έδρα της Ε.Ε. Ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε τα “παζάρια” προκειμένου να αποσύρει τους μετανάστες από την περιοχή του Έβρου ζητώντας αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο να αποχωρεί εσπευσμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής. Προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα τελικά μίλησαν στους δημοσιογράφους μόνο ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεκαθάρισε αν θα σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, με τον Σαρλ Μισέλ να τονίζει πως η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα σε βάρος των μεταναστών καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την συμφωνία με την Ε.Ε. “Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations.

Νωρίτερα κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ είχε καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει πίσω τους μετανάστες. “Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν”.

Την ίδια σκληρή στάση κράτησε ο πρωθυπουργός για τον Ταγίπ Ερντογάν και στην συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου