ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σαρωτικές πλημμύρες σε Μιζούρι, Ιλινόι – Στους 49 οι νεκροί

ηπα-σαρωτικές-πλημμύρες-σε-μιζούρι-ιλ-169707

Ποταμοί υπερχείλισαν κατά μήκος του Μιζούρι χθες, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ την ίδια ώρα έκλεισε σε πολλά σημεία ένας διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος και πολλά κτίρια και υποδομές κινδυνεύουν από τα λασπόνερα.

Η κακοκαιρία που σαρώνει τις ΗΠΑ εδώ και μια εβδομάδα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

Στρατιώτες και εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν την άνοδο των υδάτων και να προφυλάξουν τις πληγείσες περιοχές.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Πολιτεία αυτή από το Σαββατοκύριακο, όταν οι κατακλυσμιαίες βροχές που έπληξαν την περιοχή για ημέρες προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 20 ετών, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις πλημμύρες «ιστορικών διαστάσεων» και εξαιρετικά επικίνδυνες.

«Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά τη στάθμη των υδάτων να έχει ανέβει σε τέτοια ύψη» τόνισε ο κυβερνήτης.

«Έχουμε ριχτεί σε μια μάχη εναντίον των πλημμυρών» περιέγραψε ο ίδιος και συνέστησε στους οδηγούς να μην διασχίζουν τους ορμητικούς χείμαρρους που σαρώνουν τα πάντα.

Άλλωστε οι δώδεκα από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Μιζούρι από την κακοκαιρία επιχείρησαν να διασχίσουν πλημμυρισμένες περιοχές, επισήμανε ο κυβερνήτης σήμερα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αρκετοί μεγάλοι ποταμοί, μεταξύ αυτών ο Μισισιπής –η στάθμη του οποίου ξεπέρασε τα 4 μέτρα και αναμένεται να ανέβει κατά ακόμη 2 μέτρα τις επόμενες ημέρες– και παραπόταμοι στο Μιζούρι και το Ιλινόι υπερχείλισαν καθώς τα νερά ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, επισήμανε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στα δελτία ειδήσεων προβάλλονται βίντεο όπου φαίνονται οικίες και επιχειρήσεις να έχουν βυθιστεί στο νερό που φθάνει έως και τις στέγες στο Μιζούρι, ενώ στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών μαζί με εκατοντάδες εθελοντές σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες για να τοποθετήσουν σάκους με άμμο στα φράγματα με την ελπίδα να εμποδίσουν τα λασπόνερα. Ο Νίξον κάλεσε την Εθνοφρουρά για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στα πλάνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός διακρίνονται κάτοικοι να μετακινούνται με κανό από κατοικία σε κατοικία. Ένας άνδρας που επιχείρησε να διασχίσει έναν πλημμυρισμένο δρόμο με το φορτηγό του αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει στην οροφή του οχήματος για να γλιτώσει από τα νερά, προτού διασωθεί.

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες έχουν εκδοθεί από την ανατολική Οκλαχόμα έως το νοτιοανατολικό Κάνσας, το νότιο Μιζούρι, το κεντρικό Ιλινόι και τμήματα του Άρκανσο, του Τενεσί και της Φλόριντας, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συνολικά 46 περιοχές αντιμετωπίζουν εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και εθνικές οδοί. Μεταξύ αυτών είναι πολλά τμήματα του διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 44, που εκτείνεται από το δυτικό Τέξας έως το Σεντ Λούις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών του Μιζούρι.
Φονικοί ανεμοστρόβιλοι –σπάνιοι για την εποχή– εκτεταμένες πλημμύρες και κατακλυσμιαίες βροχές συνθέτουν το σκηνικό των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις ΗΠΑ εδώ και πολλές ημέρες: 11 νεκρούς καταμετρά το Τέξας, και 6 το Τενεσί. Επιπλέον στην Αλαμπάμα, επίσης στα νότια, 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το Άρκανσο και η Τζόρτζια μετρούν από έναν νεκρό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου