ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός – Χονγκ Κονγκ: Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ εν μέσω φόβων για lockdown

κορονοϊός-χονγκ-κονγκ-αδειάζουν-τα-165136

Υπό τον φόβο ενδεχόμενου lockdown, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πλημμύρισαν τα σούπερ μάρκετ και τις συνοικιακές αγορές νωπών τροφίμων σήμερα Δευτέρα (7.2.2022) για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες λαχανικών, νουντλς και άλλων απαραίτητων αγαθών καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ ενώ παραμένουν τα προβλήματα στις μεταφορές στα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ, η μητρόπολη των 7,5 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ 614 μολύνσεων κορονοϊού σήμερα, στη μεγαλύτερη έως τώρα δοκιμασία για την πολιτική του περί μηδενικής ανοχής απέναντι στην COVID, την ώρα που εισάγει το 90% των προμηθειών του σε τρόφιμα, με την ηπειρωτική Κίνα να αποτελεί τη βασικότερη πηγή, κυρίως για νωπά τρόφιμα.

Παράλληλα, οι αυστηροί περιορισμοί στις πτήσεις αναγκάζει τους καταναλωτές να βιώνουν ήδη την έλλειψη κάποιων ξένων εισαγόμενων αγαθών, όπως θαλασσινών. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που προέκυψαν για πιθανή έλλειψη τροφίμων, επειδή πολλοί οδηγοί φορτηγών που κάνουν μεταφορές αγαθών, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Άλλωστε, αρκετοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να τεθούν σε απομόνωση, ωστόσο οι προμήθειες σε νωπά τρόφιμα «παραμένουν σταθερές», παρά τη μείωση στην προμήθεια λαχανικών σε ορισμένες αγορές, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Μειώνονται τα λαχανικά

Οι καταναλωτές έσπευσαν να «αδειάσουν» τα λαχανικά που κυκλοφορούσαν στην αγορά νωπών τροφίμων στη συνοικία Τιν Σούι Γουάι, στα Νέα Εδάφη του Χονγκ Κονγκ, επειδή οι πωλητές είπαν ότι δεν θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες.

«Φυσικά και πρέπει να κάνεις αγορές. Δεν θα υπάρχουν λαχανικά από αύριο. Τα φορτηγά δεν μπορούν να έρθουν εδώ…άρα τα λαχανικά είναι πολύ, πολύ ακριβά», δήλωσε μια 50χρονη γυναίκα.

Ο Τζον Τσαν, έμπορος οπωρολαχανικών, είπε ότι προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα η προσφορά να μειωθεί κατά 30%, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως το κινέζικο λάχανο. Επεσήμανε ότι εκατοντάδες κιλά λαχανικών που αναμένονται να παραδοθούν αύριο ίσως να μην φθάσουν.

«Ακόμα δεν γνωρίζω εάν θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα. Εάν δεν υπάρχουν καθόλου ποσότητες, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω ή δεν θα έχουμε τίποτα να πουλήσουμε».

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ που συνήθως βρίσκονται τα λαχανικά, τα χαρτικά και τα νουντλς ήταν άδεια σε πολλά καταστήματα τροφίμων στην πρώην βρετανική αποικία, με τους πελάτες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ανησυχώντας ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Η Τσόου Λάι Σενγκ, μια 60χρονη επιστάτρια, είπε ότι αγόρασε τέσσερα ρολά χαρτιού τουαλέτας καθώς και ντουντλς και κονσέρβες.

«Η κατάσταση με την COVID είναι σοβαρή. Και δεν υπάρχουν λαχανικά, άρα φτιάχνω ένα μικρό απόθεμα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου