ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν επιδεικνύει «αντίγραφο αμερικανικού drone» σε πτήση

το-ιράν-επιδεικνύει-αντίγραφο-αμερι-16512

Στιγμιότυπα από την πτήση ενός αεροσκάφους, το οποίο η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είναι αντίγραφο του αμερικανικού μη επανδρωμένου αναγνωριστικού που έπεσε στα χέρια της το 2011, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Τα πλάνα δείχνουν ένα μαύρο αεροσκάφος, με χαρακτηριστικό σχήμα τύπου stealth, να πετά πάνω από ορεινή περιοχή και να προσγειώνεται, είναι η πρώτη «απόδειξη» ότι η Τεχεράνη κατάφερε να κατασκευάσει ένα πτητικό αντίγραφο του αμερικανικού.

Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Επαναστατικής Φρουράς, στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζάντεχ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να παράγει 2-3 παρόμοια αεροσκάφη έως του τέλος του έτους (στις 20 Μαρτίου για το Ιράν) και να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή από το επόμενο έτος.

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα ότι η χώρα του προχώρησε σχεδιαστικές βελτιώσεις που αυξάνουν τις επιδόσεις του drone.

«Η ιρανική έκδοση έχει μικρότερο βάρος, καταναλώνει λιγότερο καύσιμο, έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και μπορεί να πετά για περισσότερο χρόνο λόγω του βελτιωμένου σχήματός του. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν μέταλλο για την κατασκευή της ατράκτου, όμως εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου. Αυτό μειώνει το ίχνος στα ραντάρ», δήλωσε.

Το μη επανδρωμένο αναγνωριστικό RQ-170 Sentinel έπεσε στα χέρια των Ιρανών το Δεκέμβριο του 2011, όταν εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο από την περιοχή του Αφγανιστάν. Έκτοτε η Τεχεράνη υποστηρίζει έχει αντιγράψει το αεροπλάνο με μεθόδους αντίστροφης μηχανικής.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει αρκετά ακόμα μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Το τελευταίο περιστατικό ήταν το Δεκέμβριο του 2012 και αφορούσε ένα ScanEagle της Boeing.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου