ΔΙΕΘΝΗ

Τρινιδάδ και Τομπάγκο: Λιμενικοί άνοιξαν πυρ εναντίον μεταναστών – Σκοτώθηκε βρέφος στην αγκαλιά της μητέρας του

τρινιδάδ-και-τομπάγκο-λιμενικοί-άνοι-164573

Το βρέφος ενός έτους που σκοτώθηκε στην αγκαλιά της μητέρας του το Σάββατο προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα μιας χώρας για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Το φρικιαστικό περιστατικό συνέβη στα νησιά Τρινιδάδ και Τομπάγκο, όπου λιμενικοί άνοιξαν πυρ εναντίον πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες από τη Βενεζουέλα.

Το λιμενικό με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε ότι οι άνδρες του άνοιξαν πυρ, προσπαθώντας ωστόσο να παρουσιάσει το γεγονός ως νόμιμη άμυνα με το επιχείρημα ότι το πλεούμενο προσπάθησε να τους ξεφύγει και στη συνέχεια να τους εμβολίσει.

Οι λιμενικοί, «φοβούμενοι για τη ζωή τους και σε νόμιμη άμυνα, πυροβόλησαν τις μηχανές για να προσπαθήσουν να σταματήσουν το πλεούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις»

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι μεταφέρονταν μετανάστες αφού επιβιβάστηκαν στο πλεούμενο. «Μια παράνομη μετανάστρια που κράταγε ένα βρέφος είπε πως αιμορραγούσε (…). Διακομίστηκε σε ιατρικό κέντρο. Δυστυχώς, το βρέφος δεν ανταποκρινόταν πλέον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το λιμενικό «εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια», αναφέρεται ακόμη στο δελτίο Τύπου, που τονίζει ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις με τις οποίες «εγγυάται την ασφάλεια των Τρινιδάδ και Τομπάγκο».

Το σκάφος με τους μετανάστες είχε αναχωρήσει το βράδυ του Σαββάτου από την ανατολική πολιτεία Δέλτα Αμακούρο της Βενεζουέλας, από όπου εκτιμάται ότι αναχωρούν από έξι ως δέκα πλεούμενα με μετανάστες καθημερινά, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ορλάντο Μορένο, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία προαναγγελθείσα τραγωδία

«Το βλέπαμε να έρχεται αυτό, διότι (οι λιμενικοί) πυροβολούν στις μηχανές των πλεούμενων για να σταματούν. Σε αυτή την περίπτωση, το πρωτόκολλο τούς ξέφυγε», συνέχισε ο κ. Μορένο, που βρίσκεται σε επαφή με συγγενείς του μικρού αγοριού που σκοτώθηκε.

Από το 2018, πάνω από εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια στη ζώνη αυτή. Τον Δεκέμβριο του 2020, περίπου τριάντα άνθρωποι χάθηκαν όταν ναυάγησε σκάφος που είχε αναχωρήσει από την Γκουίρια.

Αρκετά πλεούμενα κάνουν παράνομα δρομολόγια μεταξύ των δύο κρατών, που απέχουν περίπου εκατό χιλιόμετρα, μεταφέροντας κυρίως μετανάστες που θέλουν να εγκατασταθούν στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα.

Σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική με το δόγμα Τραμπ περί «επίθεσης» των μεταναστών
Το Σκάρμπορο είναι το ένα από τα δύο σκάφη που παραδόθηκαν τον Νοέμβριο στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο από την Αυστραλία για να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία, το λαθρεμπόριο και η παράτυπη μετανάστευση.

Τους τελευταίες μήνες, οι αρχές στα Τρινιδάδ και Τομπάγκο σκλήρυναν την πολιτική τους έναντι των μεταναστών από τη Βενεζουέλα, προχωρώντας σε απελάσεις, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες του αρχιπελάγους υφίστανται «επίθεση» από τους μετανάστες.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 5 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα των 30 εκατ. κατοίκων από το 2015. Περίπου 25.000 επέλεξαν ως προορισμό τα Τρινιδάδ και Τομπάγκο, χώρα 1,3 εκατ. κατοίκων, όπου οι αρχές λένε πως έχουν καταγράψει την άφιξη 16.000 πολιτών της Βενεζουέλας.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου