ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποζημίωση 230 εκατ. δολαρίων από την Πολεμική Αεροπορία για το μακελειό του 2017 στο Τέξας

ηπα-αποζημίωση-230-εκατ-δολαρίων-από-την-163132

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα καταβάλλει αποζημίωση ύψους άνω των 230 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιζώντες και συγγενείς θυμάτων του μακελειού που σημειώθηκε στο Τέξας το 2017, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες Δευτέρα (7.2.2022) ένας Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής.

Στη δολοφονική επίθεση του Νοεμβρίου του 2017, είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν όταν ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι άνοιξε πυρ εναντίον των παρισταμένων σε εκκλησία του Σάδερλαντ Σπρινγκς, στο Τέξας. Αποτελεί το χειρότερο μακελειό στην ιστορία της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ.

Ο Ντέβιν Πάτρικ Κέλι αυτοκτόνησε στο σημείο μετά την επίθεση. Ήταν ένας εγκληματίας που είχε καταδικαστεί, με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και προβλήματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, είχε αποκτήσει νόμιμα πυροβόλα όπλα, με τις οικογένειες θυμάτων και επιζώντων της σφαγής να προσφεύγουν κατά της αμερικανικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τον δράστη να τα αποκτήσει.

«Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν επέδειξε εύλογη προσοχή στην επιχείρησή της για την υποβολή του ποινικού ιστορικού του Κέλι στο FBI και ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για το 60% των αποζημιώσεων των εναγόντων», αναφέρεται στην δικαστική απόφαση.

Οι εγκληματίες που καταδικάζονται δεν λαμβάνουν εν γένει άδεια για την κατοχή πυροβόλων όπλων και από τους εγκεκριμένους πωλητές αναμένεται να ελέγξουν τα στοιχεία των υποψήφιων αγοραστών από τις εθνικές βάσεις δεδομένων προτού ολοκληρώσουν μια αγορά.

Οι νόμοι για τα πυροβόλα όπλα στο Τέξας είναι μεταξύ των πιο χαλαρών στη χώρα.

Ο Κέλι κατάφερε να διαφύγει του συστήματος επαλήθευσης ιστορικού, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στην οποα είχε υπηρετήσει, δεν είχε αναφέρει τις δύο καταδίκες που είχε πέντε χρόνια νωρίτερα για ενδοοικογενειακή βία.

Η εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Αν Στέφανεκ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με τους New York Times.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου